Emil Persson tog hem en tävling i Italien. Foto: Visma Ski Classics / Magnus Östh

Doldisen Emil Persson tog första svenska herrsegern sedan 2014

Uppdaterad
Publicerad

Inte sedan 2014 hade en svensk herråkare tagit hem en seger i långloppscupen.

Men i dag var det dags igen.

Doldisen Emil Persson slog till och besegrade hela världseliten.

– Jag hade en bra dag, säger han.

På damsidan har Britta Johansson Norgen dominerat långloppscupen i längdskidor de senaste åren. Inte mindre än fyra år i rad har hon tagit hem den totala världscupen, och i dag vann honden första individuella tävlingen för året.

På herrsidan har det gått tyngre. Inte sedan Daniel Richardsson 2014 vann Årefjällsloppet har det blivit svensk seger i långloppscupen.

”Har en bra spurt”

Men i dag var det dags igen. Ett par timmar efter att Britta Johansson Norgren vunnit den 35 kilometer långa prologen i damklassen i italienska Livigno åkte 24-årige Emil Persson först över samma mållinje efter en rafflande spurt i herrklassen.

– Jag visste att jag har en bra spurt, så jag höll mig bara bakom de andra och tog ut allt i slutet av loppet, sade Persson strax därefter i en intervju i Eurosport.

– Jag kände att jag hade en bra dag, så jag bara gick för det.

Persson kör, precis som Britta Johansson Norgren, för Lager 157 Ski Team. Han har tidigare kört för Brunflo IF och Östersunds SK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.