Längdåkare och läkare Mark Schmidt. Foto: BILDBYRÅN

”Dr Dopning” hyrde stuga även i Falun – ”patient” körde minitouren

Uppdaterad
Publicerad

Norska NRK avslöjade under torsdagen att den misstänkta huvudmannen för dopinghärvan i Seefeld, den tyske läkaren Mark Schmidt, hyrde en stuga i Lillehammer under världscuptävlingarna i längdskidor i december 2018.
Nu kan SVT berätta att ”Dr Dopning” även hyrde stuga i Falun i mars samma år.
– Inga kommentarer. Jag vill inte bli inblandad, säger stugägaren som hyrde ut huset till Mark Schmidt till SVT Sport.

Enligt tyska Bild.de så misstänks läkaren Mark Schmidt vara spindeln i ett dopningsnätverk som uppges bestå av uppemot 60 aktiva idrottare. Vid razzian mot hans klinik i Erfurt ska polisen ha beslagtagit ett komplett dopningslaboratorium samt ett 40-tal blodpåsar, blod som misstänks komma från ett stort antal olika idrottare. 

NRK avslöjade att den tyske läkaren hyrde en stuga i Lillehammer på en sajt för stugförmedling i månadsskiftet november-december 2018. Samtidigt som världscupen avgjordes i Lillehammer. I Lillehammer tävlade bland annat de estniska åkarna Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv och österrikaren Max Hauke som samarbetat med Mark Schmidt.

Stuguthyraren blev misstänksam

Schmidt uppgav sitt mobiltelefonnummer till stuguthyraren Birgit Sildnes, och i kommunikationen inför ankomsten till Lillehammer berättade Mark Schmidt att han skulle komma att komma med bil direkt från världscupstävlingarna i Ruka, uppger NRK.

Birgit Sildnes träffade Mark Schmidts far, Ansgard Schmidt, i stugan under besöket och beskriver mötet som hjärtligt. Men Birgit blev ändå misstänksam och skrev upp registreringsnumret på gästernas bil. Hon googlade också Schmidts mobilnummer och upptäckte att han hade varit läkare för cykelstallet Gerolsteiner. Två cyklister i stallet fälldes för dopning, en österrikare och en tysk, men inga anklagelser riktades då mot Schmidt.

Kände igen Hauke på razziabilder

Under dagarna inför världscuptävlingarna kom det många besökare till stugan, berättar Birgit för NRK. Unga män, en del med träningskläder. En man som hon hälsade på tyckte hon såg misstänkt ut, och bestämde sig för att komma ihåg honom. När bilderna från razzian på Max Hauke med kanyl i armen kablades ut över världen reagerade hon:

– Jag kan inte vara hundra procent säker, men när jag ser bilden tycker jag att det ser ut som mannen jag träffade i december. När jag några dagar senare ser videon där han sitter med nålen i armen så blir jag ännu mer säker. Den överraskade uppsynen hade jag sett förr – på vår uppfart utanför huset, säger Birgit Sildnes till NRK.

Hyrde stuga i Falun

Efter vistelsen hos Birgit Sildnes i Lillehammer så lämnade Schmidt en recension på stugförmedlingssajten. På samma sajt har Mark Schmidt fått två recensioner som gäst av två stugförmedlare. Från Birgit Sildnes – och från en stugförmedlare i Falun.

I recensionen berättar stugförmedlaren i Falun att huset var rent och snyggt efter Mark Schmidts bokning och att han är välkommen tillbaka. Recensionen är skriven efter ett besök i Falun i mars 2018.

16-18 mars avgjordes världscupens minitour i Falun, där bland andra Dominik Baldauf deltog. Baldauf har erkänt bloddopning efter razzian i Seefeld och är aktuell i samma brottsutredning där Mark Schmidt misstänks vara huvudman.

”Vill inte bli inblandad”

När SVT Sport pratar med stuguthyraren i Falun vill han inte kommentera den aktuella uthyrningen till Mark Schmidt. Varken om det var den aktuella helgen då minitouren avgjordes eller om han träffade Mark Schmidt under vistelsen.

– Jag vill inte bli inblandad, säger stugägaren till SVT Sport.

Operation Åderlåtning

Tysk och österrikisk polis hade under lång tid spanat på läkaren som misstänks ha hjälpt ett stort antal idrottare i ett flertal sporter att dopa sig.

Under VM så genomfördes ”Operation Åderlåtning” där österrikisk polis slog till med en razzia mot den österrikiska förläggningen och landslagsåkaren Max Hauke togs på bar gärning med en kanyl i armen. Samtidigt slog tysk polis till mot Mark Schmidts mottagning i tyska Erfurt.

Fem aktiva greps under ”Operation Åderlåtning”, och i efterdyningarna erkände de österrikiska åkarna Max Hauke, Dominik Baldau, estländarna Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv samt kazaken Aleksej Poltoranin att de dopat sig. Aleksej Poltoranin har i efterhand tagit tillbaka sitt erkännande.

Samtliga åkare som erkände bloddopning under Seefeld-VM har varit ”Dr Dopnings” patienter.

I efterhand har ytterligare tre idrottare knutna till Mark Schmidt erkänt dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer