Två österrikiska åkare pekas ut: ”De är tagna till förhör”

Publicerad

Skid-VM kan ha drabbats av en dopningsskandal. Enligt Österrikisk polis är fem VM-åkare tagna till förhör.
Österrikes landslagstränare Trond Nystad bekräftar för SVT Sport att två av hans åkare tagits till förhör av polisen.
Tidningen Krone Zeitung rapporterar att det handlar om herråkarna Dominik Baldauf och Max Hauke.

Enligt den ansedde journalisten Hajo Seppelt har det utförts en dopningsrazzia vid skid-VM i Seefeld, Österrike och i Tyskland.

Nu går Österrikes landslagstränare Trond Nystad ut och meddelar att två av hans åkare har tagits till polisförhör.

– Det jag hört är att två stycken tagits till förhör av polisen. Det handlar om dopning, men mer konkret vet jag inte. Det är namn som snurrar runt, vi kan inte bekräfta det ännu eftersom vi inte fått någon information. Men det är en sorgens dag för oss. Det är så trist. Vi är ledsna. Vi var ute och testade skidor och nu helt plötsligt blir allt så meningslöst, säger han till SVT Sport.

Tidningen går ut med namn

Vad gör ni nu?

– Nu har vi åkare som ska tävla, det är också viktigt och vi försöker hålla lite fokus på det. Men parallellt försöker vi få information om vad som händer och vilka som förhörs och vad det gäller. Vi försöker samla tankarna lite, men allt känns så meningslöst när det här händer. Det är helt idiotiskt.

I ett pressmeddelande skriver österrikisk polis att nio personer är gripna, varav fem utövare: två österrikare, en från Kazakstan och två från Estland. Dessutom ska flera husrannsakningar ha gjorts.

Österrikiska tidningen Krone Zeitung skriver att det handlar om Dominik Baldauf och Max Hauke.

Den sistnämnda fanns med i startlistan på dagens lopp över 15 kilometer, men kom inte till start. Estlands Andreas Veerpalu, son till olympiska guldmedaljören Andrus Veerpalu, kom inte till start under dagens tävling. Det gjorde inte heller landsmannen Karel Tammjärv eller Kazakstans stjärna Aleksej Poltoranin.

Hauke och Baldauf körde lagsprinten tillsammans i söndags och blev då sexa i finalen där Sverige blev fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer