Se när Linn Svahn spurtar ner Frida Karlsson i Tour de Ski Foto: Viaplay

Dubbelt svenskt – Linn Svahn vann före Frida Karlsson efter spurtuppgörelse i Tour de Ski

Frida Karlsson drog större delen av loppet.

Men det var Linn Svahn som vann masstarten över 15 kilometer efter en spurtuppgörelse.

– Jag tycker inte det här var förtjänat, säger Svahn till Karlsson.

Det var tuffa förhållanden med tung och blöt snö när damernas näst sista etapp i Tour de Ski avgjordes. Frida Karlsson tog snabbt kommandot för att dra upp tempot och fick också hjälp av Linn Svahn att dra framme i täten.

Det var också Karlsson och Svahn som gjorde upp om segern. Karlsson, som drog större delen av loppet, var först in på upploppet men Svahn kom starkt och vann 0,4 före Karlsson.

Tour de Ski

– Jag tycker inte det här var förtjänat, sa Svahn till Karlsson i målfållan direkt efter loppet.

”Hon ska ha en stor eloge”

I intervjun efteråt utvecklar hon:

– Frida gjorde mycket jobb och ska ha två tummar upp för hur bra hon gör det.

– Det hör inte till vanligheten att jag tar henne men jag kände mig stark i dag så jag ville gå för det till slut. Det tog mig några sekunder att fundera på om jag skulle det eller inte, för det är speciellt när hon drar hela vägen. Det är ändå först i mål, men hon ska ha en stor eloge.

Första distanssegern på fyra år

Segern, Svahns första på distans på tre år, innebär att 24-åringen klättrar till femte plats i totalen och är 58 sekunder efter ledande Jessie Diggins.

– Tror alla kan se att vi hade riktigt bra skidor, ett grymt jobb av vallateamet. Det var väldigt tacksamt att köra på, säger Svahn.

Karlsson ligger trea, 44 sekunder efter Diggins.

Även Jonna Sundling gjorde en bra masstart och slutade fyra – 2,4 sekunder efter Svahn och drygt en sekund efter trean Katharina Hennig.

Hagström bröt

Diggins var en av tio åkare som var med i tätklungan i slutet av loppet. Amerikanskan blev till slut åtta och leder nu touren 43 sekunder före Sundling på andra plats.

Johanna Hagström fanns med från start i masstarten men valde att bryta loppet efter cirka 4 kilometer.

Under söndagen avgörs Tour de Ski med den avslutande klättringen uppför slalombacken i Val di Fiemme.