Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Andersson om magproblemen: ”Påverkade mig ganska stort” Foto: Bildbyrån

Ebba Andersson om magproblemen: ”Påverkade mig ganska stort”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Anderssons träningssommar har störts av sjukdom och skadekänningar.

Och en infektion i magen.

– Det påverkade mig ganska stort under en period, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

För några veckor sedan var dubbla guldmedaljören från VM i Planica Ebba Andersson en av flera som blev sjuka under ett landslagsläger i Torsby. Åkarna fick åka hem och lägret avbröts.

– Man har insett att det är en del av elitidrotten att det kan dyka upp saker, så man får försöka hantera det så bra som man kan och jobba vidare utifrån det, säger hon till SVT Sport.

Okänt magproblem

Ett annat hinder på vägen under träningsåret, som 26-åringen beskriver som ”på det stora hela bra”, har varit de magproblem hon hade i somras.

– Det är fortsatt lite oklart exakt vad det var. Det jag vet är att det var någon form av infektion kopplat till regioner i magen. Det påverkade mig ganska stort under en period. Men så fort det var bra så var det som att det försvann lika fort som det dykt upp.

Fick du ta bort träningsdagar?

– Jag fick snarare anpassa träningen litegrann utifrån den belastning som kroppen klarade av där och då. Men med tanke på de träningsveckor jag hade haft inför det, så var det nog ganska passande med en vecka av mer återhämtning.

Tour de Ski det stora målet

24-26 november inleds världscupen i Ruka, Finland.

– Jag känner att den totala världscupen får bli ett mål under tidens gång, men nu är mitt stora mål Tour de Ski. Jag har varit trea en gång och två en gång, men aldrig vunnit. Det hade varit stort att bli den tredje svenska tjejen att ta hem touren.

Förra säsongen drabbades Andersson av covid-19 några veckor inför touren och tvingades avstå.

– Det gör att det triggar mig lite extra och motiverar mig att ha det som uttalat mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.