Alvar Myhlback hyllas av Petter Northug.

Northugs fruktar svenska supertalangen: ”Mina rekord kan ryka”

Uppdaterad
Publicerad

Han kallas för en ”vanvettig talang” av Kläbo och väcker uppmärksamhet hos världseliten. Nu fruktar legenden Petter Northug att 17-åriga Alvar Myhlback kommer att ta hans 17 år gamla rekord.

– De kan ryka fortare än du tror, säger norrmannen enligt NRK.

Det har pratats länge om 17-årige Alvar Myhlback och inte har det blivit mindre efter sommarens framgångar. Först var han trea på rullskidtävlingar i Norge, efter världsstjärnorna Johannes Hösflot Kläbo och Simen Hegstad Krüger.

Sedan vann hann 15 kilometersloppet före eliten i alliansloppet. Nu hyllas han av världseliten.

– Han är en vanvettig talang, så det blir spännande att följa utvecklingen framöver. Det är absolut en att frukta på VM på hemmaplan, säger Kläbo till NRK.

Nu hoppas Myhlback, som förra säsongen blev åtta på Vasaloppet, att det är dags för världscupdebut.

– Så länge jag håller mig framme och presterar så är målet att delta i världscupen. Jag har inte mycket dialog med landslaget nu men hoppas att det blir mer mot vintern, säger han enligt NRK.

”En ny frälsare”

Nu känner Petter Northug att hans rekord är i fara. 2006, som 20-åring var norrmannen den yngste manliga världscupvinnaren i historien. Myhlback har alltså tre år på sig att slå rekorden som stått sig i 17 år.

– De kan ryka fortare än du tror. Det blir nog tufft i vinter, men redan nästa säsong kan han vara kapabel att ta rekorden, säger Northug.

Han betonar ändå vikten av att bromsa lite, så att satsningen inte blir för hård. 

– Jag känner igen mig i den offensiva och orädda attityden. Men det är viktigt att ha balans. Du måste vila mellan, inte bara jaga. Så det är viktigt att han har någon runt om sig som ser till att han tar det steg för steg.

Northug tror att Myhlback, med lite mer muskler, kan bli en komplett skidåkare som kan vinna allt från sprint till femmil.

– Han kan vara en ny frälsare för svensk skidsport.

KLIPP: Alvar Myhlback slog eliten (27/8):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alvar Myhlback hyllas av Petter Northug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.