Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Andersson är ett av de svenska medaljhoppen inför lördagens skiathlon. Foto: Bildbyrån/SVT

Ebba Anderssons kritik inför VM-premiären: ”Någonting som man inte är jättevan vid”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson har guldläge direkt när hon inleder skid-VM med skiathlon. Men det är en distans som bjuder på flera utmaningar – därför är Andersson kritisk till att åkarna inte får köra loppet oftare.

– Står det väl med på mästerskapsprogrammet, då tycker jag att vi även ska få möjlighet att köra det under den ordinarie världscupsäsongen, säger 25-åringen till SVT Sport.

Ebba Andersson har kört totalt elva skiathloner i karriären, sju av dem i seniorsammanhang. Under den här vintern skulle åkarna kört skiathlon i Lillehammer före jul, men på grund av snöbrist kördes 20 km istället.

Senast Andersson tävlade i skiathlon var därför under OS i Peking för ett drygt år sedan, då blev det en tiondeplats. Dessförinnan var det under VM i Oberstdorf 2021, där Andersson tog brons bakom Frida Karlsson och Therese Johaug.

– Står det väl med på mästerskapsprogrammet, då tycker jag att vi även ska få möjlighet att köra det under den ordinarie världscupsäsongen. Dels är det ett skidbyte att hantera, men också övergången från klassiskt till skejt, det är ju någonting som man inte är jättevan vid. Det är ganska sällan som man gör det i högre intensitet och den belastning som blir med det, säger Andersson.

”Ingen hemlighet att jag siktar allra högst upp”

Men för att lyckas i Planica har svenskan på egen hand övat på distansen.

– Ja, jag ska säga att jag har ändå tränat och förberett mig på det många gånger tidigare, men också in mot det här mästerskapet. Jag har ju varit med om när det har lyckats och också när det har lyckats mindre bra. Så det gäller verkligen att vara fokuserad och inte blir tagen av stundens hetta.

Och målsättningen är tydlig: Bronset ska bli till guld.

– Det är ingen hemlighet att jag siktar allra högst upp.

SE OCKSÅ: ”Vet vad det brukar betyda...”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Intervjun med Ebba Andersson avbröts av en katt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.