Efter petningen – Kalla tappade rejält

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla petades ur stafettlaget för första gången på 15 år.

I det svenska andralag tog hon hand om andra sträckan – och tappade rejält.

– Det är frustrerande, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

Alla stafetter Charlotte Kalla kört för Sverige har varit i förstalaget. Fram tills i dag. Under lördagen kom beskedet att Kalla petas ur förstalaget efter svaga resultat under inledningen på världscupen.

Charlotte Kalla fick i stället ta hand om andra sträckan i Sveriges andralag. Och inte heller det blev någon solskenshistoria.

Sverige var elva sekunder efter när Louise Lindström växlade över till Kalla. Det var ett avstånd som bara fortsatte växa.

När Kalla kom in för nästa växling stannade klockan på 1.02,8 efter ledande Frida Karlsson i förstalaget. Ett tapp på över 50 sekunder på den sträckan.

– I dag fanns inte återhämtningen där som jag hade hoppats på. Så jag försökte bara kriga hela vägen och ge Jenny så bra utgångsläge som möjligt, säger hon efter stafetten.

Att du inte kan känna det du önskar känna just nu, hur är det?

Det är frustrerande. Det ska jag inte sticka under stolen med. 

Jenny Solin och Moa Hansson körde de avslutande sträckorna för andralaget som kom på en tiondeplats, knappt tre minuter bakom vinnaren Ryssland.

Landslagschefen Anders Byström känner med Charlotte Kalla efter tunga perioden.

– Det är klart att det är en jättetuff situation för henne, hon har åkt alla mästerskap senaste årtiondet och känner väl nu att hon inte är där hon vill vara såklart. Så vi får försöka stötta henne, säger han till SVT Sport.

Sveriges förstalag kom tvåa efter att Moa Olsson spurtat ner norskan Helene Marie Fossesholm på upploppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.