Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt: Sprickan mellan Kläbo och förbundet Foto: Lise Åserud

Efter sprickan: Kläbo och skidförbundet är överens

Uppdaterad
Publicerad

Norske längdstjärnan Johannes Hösflot Kläbo riskerade att missa hela världscupsäsongen – efter en konflikt med Norges skidförbund.

Nu ska parterna vara överens.

– Ja, saken är ur världen, bekräftar längdchefen Espen Bjervig för NRK.

Oenigheter mellan Kläbo och Norges skidförbund har pågått under en längre tid. I onsdags berättade 26-åringen att han fortfarande inte hade skrivit på ett åkaravtal – som krävs för att delta i världscupen. Det handlade bland annat om sponsoravtal och bildrättigheter.

– Från min sida har jag hela tiden varit tydlig, och de som känner mig vet att det här handlar om värderingar. Men det är pappas jobb att hålla koll på sådana här saker. Så för mig har det här inte inneburit något energiläckage, sa Kläbo då.

”Saken är ur världen”

Nu ska dock konflikten vara löst. Längdchefen Espen Bjervig bekräftar för NRK att parterna nu har kommit fram till en lösning.

– Ja, saken är ur världen. Denna lösning har funnits hela tiden. Jag och alla andra visste att det här var möjligt.

Kläbo får nu åkta till VM på ett helt vanligt representationsavtal, på samma villkor som andra åkare som står utanför landslaget utan att ha tackat nej.

– Det här är en standardlösning. De måste bära våra kläder, följa våra kommersiella villkor och rättigheter som artister också har. Men de har inte möjlighet att ha en privat logga på dräkten, utvecklar Bjervig.

”Kom som en överraskning”

Stjärnan är nöjd, trots att det inte var den lösning han hade förväntat sig.

– Det här kom som en överraskning, även om det fanns som tillval i våras. Jag har hela tiden varit tydlig med att jag vill åka till VM, och jag hoppas med detta att det kan bli verklighet, säger Kläbo om avtalet enligt NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.