Johannes Hösflot Kläbo har inget avtal med norska förbundet – öppnar för Ski Classics Foto: Bildbyrån

Johannes Hösflot Kläbo kan åka Ski Classics – i stället för världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo kan komma att åka Ski Classics i vinter – i stället för världscupen.

Något åkaravtal är inte påskrivet med norska förbundet – som han sågar.

– De fattar oerhört kortsiktiga beslut och tänker inte på idrottaren, säger han i podden The Devon Kershaw Show.

I våras valde Johannes Hösflot Kläbo att lämna det norska landslaget. Inför den kommande säsongen har han tränat mycket på egen hand och just nu befinner han sig på träningsläger i USA.

I podcasten The Devon Kershaw Show (med tidigare världsmästaren Devon Kershaw och journalisten Nat Hertz) kritiserar han det norska landslagets behandling av sina idrottare:

– De fattar oerhört kortsiktiga beslut och tänker inte på idrottaren. Jag upplever att idrottarna inte värdesätts särdeles högt och det tycker jag är fel, säger Kläbo.

”De sover litegrann just nu”

Än så länge har han inget idrottaravtal med förbundet, vilket gör att han just nu inte kan tävla för Norge under vintern. Kläbo vill se förändrade rättigheter för åkarna, och är tydlig att det inte handlar om ekonomiska bitar.

– Jag känner att förbundet och ledarna sover litegrann just nu, vi går i fel riktning. Jag har inget emot att komma tillbaka. Jag skulle vilja sätta mig ner och ha en ödmjuk diskussion och inte vara arroganta. Då kommer detta vara över på nolltid.

Kan köra för Northugs stall

26-åringen är tydlig med att målet är att tävla i världscupen i vinter, men att det finns en reservplan och att han är redo att köra för Petter Northugs stall i Ski Classics – om en överenskommelse inte sker.

– Det är min B-plan. Då gissar jag att jag att jag ansluter till hans team och blir en ”hjälpryttare” för Petter Northug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.