Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kläbos ord om uppbrottet med norska skidlandslaget. Foto: Bildbyrån/NRK

Kläbo om reaktionerna efter utträdet ur landslaget: ”Känns mer och mer rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Det här gått nästan en vecka sedan världens bästa skidåkare Johannes Hösflot Kläbo meddelade att han bryter med det norska landslaget.

– Valet känns mer och mer rätt, säger Kläbo.

I söndags meddelade Johannes Hösflot Kläbo att han tackar nej till det norska landslaget och fortsätter fullt ut i ett eget team. Även under den gångna säsongen fanns det perioder när Kläbo var med det egna teamet.

– Det känns rätt, och jag har fått massor av meddelanden från när och fjärran, och det har inte varit något annat än lyckönskningar. Valet känns mer och mer rätt och det sker efter en utvärdering av alla faktorer, säger Kläbo till NRK.

I dag var det definitivt avslut på säsongen med en showsprint i Mosjön. Där fick han många frågor kring sitt val att gå sin egen väg.

– Landslaget varit det bästa stället att vara ekonomiskt, men inte sportsligt, och det är oroväckande, säger han.

Northug: ”Mycket arbete återstår”

Den förre stjärnan Petter Northug bröt med landslaget 2013. Han tycker att att Kläbo gjort ett bra val men att mycket arbete väntar. Det är pappan Haakon som sköter mycket av upplägget för sonen.

– För Johannes väntar en turbulent tid innan han kommer tillbaka i november och får ett representationsavtal (som måste skrivas under innan man får åka i världscupen för Norge) på plats, och även om han har dragit sig ur nu återstår mycket arbete innan han kan börja tävla för landslaget igen när det är dags för världscupen i november, säger Northug.

Med den stora guldkalven utanför kan det bli svårare att locka sponsorer till landslaget. Landslagsledningen vill helst ha Kläbo i landslaget men respekterar hans beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.