Johannes Hösflot Kläbo tackar nej till landslaget. Foto: Bildbyrån

Johannes Hösflot Kläbo säger nej till norska landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Storstjärnan Johannes Hösflot Kläbo, 26, tackar nej till norska landslaget.

Det meddelar han i ett pressmeddelande på söndagskvällen.

– Jag kommer att hålla nära kontakt med mina landslagskamrater, även om jag inte längre kommer att vara med i landslaget, säger han enligt norska VG.

Johannes Hösflot Kläbo är en av världens stora namn i skidvärlden och har en mängd meriter som OS-guld, VM-guld och världscupsegrar under sin karriär.

Nu meddelar den 26-årige stjärnan att han väljer att tacka nej till det norska landslaget.

– I och med mitt avhopp har skidförbundet möjligheter att sänka sina kostnader och istället lägga pengar på andra idrottare. Ja, nu ska de inte heller behöva betala för mina höjdvistelser. Jag har flera kompisar i landslaget som jag upplever har blivit illa behandlade i den här uttagningsprocessen, säger han.

Hoppas få åka i världscupen ändå

I dagsläget får inte åkare som inte är med i landslaget delta i världscupen, men det hoppas Kläbo ska ändras.

– Vi hoppas och tror att de kommer att ändra på det här, så att jag kan åka till världscupen nästa säsong, om jag är tillräckligt bra för att tävla.

Hans pappa och manager Håkon Kläbo säger att det här kommer att bli en nystart.

– Huvudtanken var att fortsätta i landslaget till 2025, men nu har vi valt en annan väg. Vi stod också mycket på egna ben inför och under förra säsongen, så förhoppningsvis har vi lärt oss något. Vi återkommer med mer information i sinom tid. Men det gör att maj blir betydligt mer hektisk än vad jag hade planerat, säger pappan.

”Vi respekterar detta beslut”

Norska landslaget har också lämnat en kommentar via ett pressmeddelande.

– Vi respekterar detta beslut. Samtidigt är det viktigt att understryka att vi naturligtvis önskar att ha honom kvar i landslaget. Vi var positiva till att tillgodose de möjliga kraven för Johannes även under kommande säsong, säger landslagschef Espen Bjervig.

Se även: Kläbo om monstersäsongen (26 mars)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.