Emil Iversen snabbast i snötungt Oberstdorf

Publicerad

I spurtduell med Francesco De Fabiani, Sergej Ustiugov och Sjur Röthe vann Emil Iversen herrarnas 15 km klassiska masstart i Oberstdorf.
Över mållinjen var norrmannen nio tiondelar före De Fabiani.
Nu hoppar norrmannen av Touren.

Det tunga snöfallet höll på att förstöra målgången när den fjärde etappen i Tour de Ski, herrarnas 15 km klassiskt masstart skulle avgöras i Oberstdorf. Snön tyngde ner den uppblåsta markeringen för målgången. Men efter att några funktionärer hjälpt till att stadga upp den så kunde Iversen glida över mållinjen först av alla. Trots att den 27-åriga norrmannen vann dagens tävling så hoppar han nu av Tour de Ski.

– Nu ska jag resa hem och hålla mig till min plan inför VM, sa Iversen till SVT Sport efter segern.

Är det inte svårt att hoppa av nu när du vinner?

– Jag vet att jag gjort det bra och att formen är bra. Jag ska bara fortsätta på det jag gjort bra nu, menade Iversen.

Halfvarsson snabbaste svensken

Calle Halfvarsson blev bäste svensk på femte plats, 3,2 sekunder efter Iversen.

– Jag hade bra skidor, så det funkade. Men jag var för långt bak när det drog ihop sig för målgång, sa Calle Halfvarsson till SVT Sport efter tävlingen.

De övriga svenskarna, Oskar Svensson och Viktor Thorn var länge med i tätklungan, men tappade i samband med den sista stigningen. Svensson slutade på 16:e plats, 11,1 sekunder efter. Thorn föll ner till en 29:e plats efter att ha blivit påkörd. Till slut var han 17,9 sekunder efter vinnaren Iversen som hanterade det tunga snöfallet bäst.

– Det var kaos där ute, men jag la mig i en position för att utmana om segern mot slutet, sa Iversen till SVT Sport efter målgången.

Vad var kaotiskt?

– Jag trodde det skulle bli en väldigt lång dag, för det var väldigt mycket snö, avslutade Iversen.

Norrmannen plockade in i totalen i Tour de Ski med tre deltävlingar kvar. Men han väljer ändå att fullfölja sin plan: att hoppa av Touren.

Redan imorgon har Halfvarsson och de övriga svenskarna chans till att jaga nya världscuppoäng då det är dags för jaktstart 15 km.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer