Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johannes Hösflot Kläbo och Emil Persson. Foto: Bildbyrån

Emil Persson vill se proffsstall i världscupen: ”Det ger fler chansen”

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo vill se proffsstall i världscupen.

Och norrmannen får medhåll av långloppsstjärnan Emil Persson.

– Det ger fler chansen, säger han till SVT Sport.

I Ski Classics, långloppscupen, tävlar åkarna för stall, och inte för landslag som i världscupen. Norske stjärnan Johannes Hösflot Kläbo ser gärna att längdsporten förnyas, och anser att införande av lagåkning kan vara en väg att gå.

– Jag tycker att det är ett bra resonemang. Det ger fler chansen att komma ut och tävla, och de bästa kan tävla. För nu är det väldigt många i Norge som inte kommer ut på världscupen, men som absolut hade platsat i världscupen om de åkte för en annan nation, säger Lager 157:s Emil Persson till SVT Sport.

Kläbos förslag uppskattas av fler än Emil Persson som blev tvåa i Vasaloppet och i Ski Classics förra säsongen.

– Det är en modell som funkar i cykel och i långlopp. Så man kan ta idéer därifrån, säger Hans Christer Holund som vann femmilen vid VM 2019.

Ski Classics har säsongspremiär tionde december i österrikiska Bad Gastein. Världscupen i skidor inleds den 25 november i Ruka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.