Foto: Bildbyrån

En idrott utan dopning är lika utopisk som en värld utan brottslighet

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

När en dopningskandal nu drabbat skid-VM i Seefeld är det ännu ett exempel på att kampen mot dopningen måste ske också utanför idrottens värld.

Jacob Hård

Kommentator

När polisen i samordnade razzior grep fem VM-åkare från tre länder plus ytterligare fyra personer och genomförde husrannsakningar på 16 ställen i Österrike och Tyskland var det, enligt den österrikiska polisen, ett ingripande mot ett internationellt nätverk med en tysk läkare i en nyckelroll och verksamhet över hela världen.

Så mycket mer än dopingtester

Sådant kan inte idrotten hantera själv. Dopningbekämpning handlar idag om så mycket mer än dopningtester.

Den här dagen för tankarna till skandalen i Lahtis 2001 när Finlands framgångsrika landslag närmast raderade ut sig självt i takt med att de positiva dopningsproven rasade in under och strax efter pågående VM.

Än mer liknar det OS i Turin 2006 då italiensk polis slog till mot de österrikiska lagen i skidor och skidskytte och ledaren Walter Mayer flydde hals över huvud ut i natten.

Affären kan växa

Vad de här ingripandena kommer att resultera i är ännu ovisst. Kommer affären att växa? Inte omöjligt. Om man får tro den österrikiska polisen har dopningverksamheten hos den tyske doktorn pågått i många år och i flera idrotter.

Dödar det här det pågående skid-VM:et och skidsportens trovärdighet? Om det stannar vid detta är mitt svar nej!

Dopingfri idrott – en utopi

En idrott utan dopning är lika utopisk som en värld utan brottslighet.

Fusk i idrott har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Det avgörande är hur vi tar oss an det. Att risken att åka fast är rimligt stor. Att straffen svider och framför allt att den förhärskande normen är att inte fuska.

Att fem åkare – varav fyra är medelmåttor – från länder som inte hör till de tongivande i sporten nu är misstänkta är förstås illa men det är varken en överraskning eller en chock.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.