Anders Blomquist och Andrus Veerpalu. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Det har inte känts bra med Veerpalu på flera år”

Uppdaterad
Publicerad

De längdåkare och ledare som åkte fast i den uppmärksammade dopningsskandalen från skid-VM i Seefeld blev i dag avstängda i fyra år.

SVT Sports expert Anders Blomquist hade helst sett att straffen blivit strängare.

– Jag tycker medveten dopning ska vara livstid, säger han.

Max Hauke blev ertappad på bar gärning under skid-VM i Seefeld i februari när polisen tog honom med en kanyl i armen, bara timmarna före VM på 15 kilometer.

Tillsammans med kompisen Dominik Baldauf blev han dopningsavstängd i fyra år.

I dag fick övriga åkare och ledare, som var inblandade i dopningsskandalen, sina straff.

Estländarna Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv samt kazaken Aleksej Poltoranin stängs av i fyra år för dopning. Det meddelade Internationella skidförbundet, Fis, på en presskonferens.

Vill se strängare straff

Förutom dem stängs även Algo Kärp, tränaren Mati Alaver och Andrus Veerpalu av i fyra år. Andrus Veerpalu, som är pappa till den dopningsavstängda Andreas, stängs av för sin inblandning.

– Det är bra att fuskarna fälls och att man stänger av dem rejält. Som Veerpalu, även om det är sonen som dragits in, är det något som har värkt lite och inte har känts bra under flera år. Så bra nu att det kommer fram i ljuset, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Fyra års avstängning blir straffet, för mycket för lite?

– Jag tycker medveten dopning ska vara livstid. Men fyra år är väl på gränsen till det. Utifrån det regelverk som finns är det bra, men jag tycker det borde vara ett ännu strängare regelverk.

Dopningsskandalen i Seefeld, hur har det drabbat skidsporten?

– Jag ser det inte som att det drabbar en idrott, däremot tycker jag det är bra att fuskare fälls. Det är ju extremt tråkigt att det finns individer som är beredda att fuska och dra fördel mot de andra, men att det finns regler man är beredd att slåss för dem är bara positivt.

ARKIV: Här dopar sig Max Hauke (27 februari 2019)

SVT Sport förklarar: Vad är mikrodopning?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.