Foto: Österrikisk polis

Dopningsskandalen i Seefeld – detta har hänt

Publicerad

Det slog ned som en bomb mitt under ett annars succéartat evenemang. Den 27 februari, mitt under skid-VM i Seefeld, grep österrikisk polis nio personer, fem av dem aktiva åkare, misstänkta för bloddopning.

Polisen uppgav på en hårt bevakad presskonferens hur de misstänker ett dopningsnätverk som kretsar kring en 40-årig idrottsläkare från Tyskland. Insatsen är en del av operation ”Aderlass”, som har pågått i flera månader.

Polisen tog VM-åkare på bar gärning

Dagen efter försattes tre av åkarna på fri fot efter att ha erkänt: österrikarna Dominik Baldauf, Max Hauke (som ertappades med en spruta i armen) och kazaken Aleksej Poltoranin. Poltoranin har sedan dess tagit tillbaka sitt erkännande. De två andra åkarna som greps var estländarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu. Fis, Internationella skidförbundet, har stängt av samtliga.

SVT:s reporter rapporterar om dopningsskandalen

Efterspelet var inte slut i och med VM:s slut. Därefter har ytterligare en österrikisk längdskidåkare, misstänkt för att vara en nyckelperson i härvan, gripits. Ytterligare en estländsk åkare, Algo Kärp, har också erkänt dopning. Internationella cykelförbundet UCI har också stängt av två österrikiska cyklister, Georg Preidler och Stefan Denifl, som erkänt bloddopning.

I dag den 20 mars meddelade den tyske åklagaren Kai Gräber att totalt 21 idrottare är misstänkta och att blodtransfusioner ska ha skett åren 2011 till 2019 i totalt tio länder, däribland Sverige. Oklart dock om de misstänkta idrottarna kommer från samma tio länder. Utövarna kommer från fem olika idrotter, varav tre vinteridrotter. Gräber berättade också att ytterligare en person, misstänkt för medhjälp, har gripits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer