Foto: Österrikisk polis

Dopningsskandalen i Seefeld – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Det slog ned som en bomb mitt under ett annars succéartat evenemang. Den 27 februari, mitt under skid-VM i Seefeld, grep österrikisk polis nio personer, fem av dem aktiva åkare, misstänkta för bloddopning.

Polisen uppgav på en hårt bevakad presskonferens hur de misstänker ett dopningsnätverk som kretsar kring en 40-årig idrottsläkare från Tyskland. Insatsen är en del av operation ”Aderlass”, som har pågått i flera månader.

Dagen efter försattes tre av åkarna på fri fot efter att ha erkänt: österrikarna Dominik Baldauf, Max Hauke (som ertappades med en spruta i armen) och kazaken Aleksej Poltoranin. Poltoranin har sedan dess tagit tillbaka sitt erkännande. De två andra åkarna som greps var estländarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu. Fis, Internationella skidförbundet, har stängt av samtliga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Max Hauke, till vänster, togs på bar gärning när han dopade sig under VM 2019. Läkaren Mark Schmidt, till höger, hjälpte honom.

Efterspelet var inte slut i och med VM:s slut. Därefter har ytterligare en österrikisk längdskidåkare, misstänkt för att vara en nyckelperson i härvan, gripits. Ytterligare en estländsk åkare, Algo Kärp, har också erkänt dopning. Internationella cykelförbundet UCI har också stängt av två österrikiska cyklister, Georg Preidler och Stefan Denifl, som erkänt bloddopning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter rapporterar om dopningsskandalen

Den 20 mars meddelade den tyske åklagaren Kai Gräber att totalt 21 idrottare är misstänkta och att blodtransfusioner ska ha skett åren 2011 till 2019 i totalt tio länder, däribland Sverige. Oklart dock om de misstänkta idrottarna kommer från samma tio länder. Utövarna kommer från fem olika idrotter, varav tre vinteridrotter. Gräber berättade också att ytterligare en person, misstänkt för medhjälp, har gripits.

Den 23 juli i somras fick Hauke och Baldauf sina straff. Duon stängs båda av fyra år för dopning, meddelade den österrikiska antidopningskommisionen, ÖADR.

Den 30 oktober inleddes rättegången mot Max Hauke. Han åtalades för bedrägeri på grund av prispengar och sponsorintäkter som han dragit in under tiden han varit dopad.

Den 24 november talade Max Hauke ut i en intervju där han berättade hur dopningen gick till. ”Jag gjorde mitt livs misstag” sa han till Expressen.

Den 29 november stängdes ytterligare tre åkare av – estländarna Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv och kazaken Aleksej Poltoranin stängs av i fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer