Dopningsaffären i Seefeld har kastat en mörk skugga över mästerskapet. Foto: TT.

Här är dopningsaffären som avslöjades i Seefeld

Publicerad

Alla de fem åkare som greps vid en dopningsrazzia av österrikisk polis på skid-VM under onsdagen har nu erkänt. Den utpekade dopningsläkaren uppges också ha lagt alla korten på bordet, vilket kan ge fler uppnystade fall i många andra idrotter.

Det handlar om österrikarna Max Hauke och Dominik Baldauf, estländarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu och storstjärnan Alexej Poltoranin från Kazakstan. De skulle alla ha startat på 15 km klassiskt i onsdags men fick av förklarliga skäl lämna återbud.

– Alla mina resultat är gjorda med doping. Jag ville bli starkare och snabbare, säger estländaren Tammjärv till Õhtuleht.

De har nu stängts av tills vidare av det internationella skidförbundet, Fis, från dagens datum 1 mars.

– Det sänder en tydlig signal att dopning inte tolereras av Fis och att det innebär hårda straff, säger ordföranden Gian Franco Kasper och meddelar att beslutet tagits i nära samarbete med österrikiska myndigheter och landets antidopningsenhet.

Dessutom har fyra ledare gripits.

– Den här dopningshistorien har verkligen dragit in som ett mörkt moln på en annars soldränkt alphimmel, säger SVT Sports reporter Rikard Lann på plats utanför ”Villa Seefeld”, det rosa huset som ska ha varit högkvarter för dopningsnätverket. 

Enligt NRK ska åkarna ha varit samarbetsvilliga och gett information till polisen. Affären kommer troligen växa eftersom den misstänkte läkaren, ”dopningsläkaren” Mark Schmidt, enligt Kronen Zeitung, även han samarbetar.

Dopningsläkaren ska ha lagt korten på bordet

Schmidt ska vara villig att erkänna allt. Han har haft hand om ett stort antal idrottare i olika sporter genom åren. Ett av tillslagen, som är ett samarbete mellan österrikisk och tysk polis, gjordes i Schmidts klinik i Erfurt, Tyskland. Schmidt ska ha gripits i Erfurt, en av 16 orter där det gjordes tillslag, en operation koordinerad med 120 poliser.

Wada, den internationella antidopningsbryån, bekräftar att de ska ha varit i tät kontakt med österrikisk polis i jobbet.

Det ska också vara en del i samma utredning som det internationella skidskytteförbundet startade förra året.

Följande kopplingar går att urskilja. Poltoranins tränare är estländaren Matti Alaver. Han var tidigare tränare åt den störste estniska stjärnan, Andrus Veerpalu, som är serviceman och sparringpartner åt Poltoranin. Dessutom är Andrus pappa till Andreas Veerpalu som är en av de gripna. På morgonen kom uppgifter om att Andreas Veerpalu erkänt bloddopning och släppts ur häktet i Innsbruck 40 km bort.

Både herr och fru Poltoranin misstänkta

Andrus Veerpalu, fyrfaldig OS- och världsmästare, lämnade 2011 ett positivt dopningsprov för bruk av tillväxthormoner och blev avstängd i tre år men friades efter procedurfel och osäkerhet kring tröskelvärdena.

Alexej Poltoranin är gift med skidskytten Olga Poltoranina som också är misstänkt för dopning. Hon är en av nio skidskyttar från Kazakstan som i höstas avstängdes av det internationella skidskytteförbundet på grund av misstanke om dopning.

– Det här nätverket har funnits i hela världen i flera år, och det finns förmodligen fler utövare involverade. Det var otroligt att hitta det illegala laboratoriet, blodpåsen och centrifugen i den omfattningen, sade utredaren Dieter Csefan vid den väldbesökta presskonferensen under onsdagen.

Redan 2008 berättade den österrikiske cyklisten Bernhard Kohl, trea i Tour de France det året, att han dopats av läkaren Mark Schmidt, som dock inte kunde knytas till uppgifterna.

Ett 60-tal idrottare inom bland annat simning, fotboll och handboll ska ha varit kunder på Schmidts mottagning i Erfurt.

Första tillslagen i tisdags kväll

De första tillslagen gjordes under tisdag kväll, då mot österrikarna på deras hotell, det fyrstjärniga ”Bergland”, bara ett 50-tal meter från dopningshögkvarteret ”Villa Seefeld”.

En video, som fått stor spridning, visar hur en skuldmedveten Max Hauke sitter i ett hotellrum och utför en olaglig blodtransfusion med poliser omkring sig. Den polis som filmade händelsen har nu blivit avstängd.

Österrikaren Luis Stadlober bodde i rummet bredvid de två gripna lagkamraterna och hörde när poliserna stormade in och fick en minst sagt störd uppladdning inför 15 km klassiskt.

– Jag var i rummet, vi var i rummet bredvid de som polisen tog. Efter det var känslan väldigt dålig. Jag hörde bara att det var en razzia, jag hade ingen information. Polisen frågade mig bara var de var, säger Luis Stadlober till SVT Sport och är extremt upprörd och besviken på sina lagkamrater.

Österrikisk längdskidåkning kan försvinna

– Det förstör allt. Det är väldigt, väldigt tufft för oss. Det är så skitdåligt, säger Stadlober.

Österrikisk skidsport mår mycket dåligt efter inträffade. Herrlaget ströks till stafetten, sportchefen kommer att få sparken efter säsongen och det ifrågasätts om det överhuvudtaget ska göras satsningar på sporten, en idrott som har en mycket mörk historia i landet med mängder av dopningsfall.

– Det är en sorgens dag för oss. Det är så trist. Vi var ute och testade skidor och nu känns allt så meningslöst. Det är helt idiotiskt, säger norrmannen Trond Nystad, som är österrikisk landslagstränare, till SVT.

Efter att ha tagit del av bevisen hoppar nu norrmannen av sitt jobb.

– Nu har jag sett bevisen for dopningen. Det betyder att jag är färdig med skidåkningen i Österrike. När VM är över på söndag drar jag hem till Ramsau. När folk håller på med såna saker har jag ingen önskan att jobba längre med det österrikiska skidförbundet, säger Nystad till VG.

Att två av de misstänkta dopade åkarna tillhör hemmanationen Österrike gör stämningen i Seefeld ansträngd. Dopning har fängelse i straffskalan i Österrike.

– Det sätter på något sätt digniteten på det här och det blir ännu större eftersom det här hemmanationen och vi vet om historien för Österrike som skidnation också, säger landslagschefen Rikard Grip.

I efterdyningarna av de fem VM-åkarna har flera andra idrottsutövare åkt fast för dopning, bland annat cyklisten Georg Preidler och skidåkaren Algo Kärp. Gemensamt för alla som har åkt fast är att de tillhör samma dopningsnätverk där idrottsläkaren Mark Schmidt pekats ut som huvudperson.

En dryg vecka efter erkännandet tog det största namnet av de utövare som åkte fast, kazaken Aleksej Poltoranin, tillbaka allt.

– Alla mina tester visar att jag är ren. Jag tänkte nog använda förbjudna ämnen, men efter att ha funderat på saken ändrade jag mig, säger han till Kazakiska Bnews.

Orsaken till Poltoranins erkännande berodde på förhållandena, menade han.

– Jag satt i en isolerad kall källare. Då tänkte jag att jag gör vad som helst för att slippa ut och få komma tillbaka till min familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer