Max Hauke talar ut om dopningen

Uppdaterad
Publicerad

Den österrikiske längdskidåkaren Max Hauke är dopningsavstängd i fyra år och har även dömts till fem månaders fängelse villkorligt för dopningsbrott. Nu talar han för första gången ut om händelserna vid VM i Seefeld i vintras, där han blev avslöjad som fuskare.

– Jag gjorde mitt livs misstag, säger Hauke till Expressens Tomas Pettersson och Philip Gadd.

Det var den 27 februari 2019 som Max Haukes skidkarriär fick ett abrupt slut, när österrikisk polis stormade in i en lägenhet i Seefeld och tog Hauke på bar dopningsgärning, med en kanyl i armen bara timmarna före VM på 15 kilometer.

– Det var den värsta sekunden i mitt liv, säger Max Hauke till Expressen om händelsen som innebar slutet på hans skidkarriär.

Längdåkning är en extrem sysselsättning, och 2000-talet har inneburit en osmaklig soppa av preparerat skidblod. Vid OS i Sotji 2014 åkte österrikaren Johannes Dürr fast för epo,  och det blev en startpunkt för lagkompisen Max Hauke som nu urskuldar sig med att han hade känslan att dopning behövs för framgång.

– Jag var bra på junior-VM, jag hade talang. Och på den tiden brukade vi säga om någon som lyckades: ”vad har han ätit till frukost”. Sedan åkte min lagkompis fast i Sotji, och jag gjorde mitt livs misstag i att tänka att det bara är möjligt att vara i toppen med dopning, säger Max Hauke till Expressen.

SVT Sport reder ut: Vad är mikrodopning?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.