Algo Kärp. Foto: Bildbyrån

Dopningsskandalen växer – ännu en estländare har erkänt

Publicerad

Den österrikiska dopningshärvan, som avslöjades under skid-VM i Seefeld, fortsätter att växa.
Nu träder estniska längdskidåkaren Algo Kärp, 33, fram och erkänner.
– Med det här erkännandet förstör jag säkert alla mina relationer, men jag kan inte längre leva i en lögn, säger han till estniska Ohtuleht.

Det var i onsdags förra veckan, inför herrarnas 15 kilometer under skid-VM som polisen slog till och grep nio personer, varav fem aktiva misstänkta för bloddopning.

Det handlade om österrikarna Max Hauke och Dominik Baldauf, estländarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu och Alexej Poltoranin från Kazakstan.

Alla har sedan dess erkänt sig skyldiga.

Men dopningsskandalen har bara växt ytterligare. Tidigare i dag erkände sig två österrikiska cyklister, Stefan Denifl och Georg Preidler, skyldiga att ingå i dopningsnätverket där idrottsläkaren Mark Schmidt pekats ut som huvudperson.

”Kan inte leva i lögn”

Nu träder även den estländske längdskidåkaren Algo Kärp fram och erkänner att han dopat sig via den misstänkte läkaren.

– Kontakten med läkaren kom via Mati Alaver (estländsk tränare), jag sökte inte det här alternativet själv, säger Kärp till den estniska tidningen Ohtuleht och fortsätter.

– Med det här erkännandet förstör jag säkert alla mina relationer, men jag kan inte längre leva i en lögn.

Kärp var inte med på VM i Seefeld och har tävlat sparsamt den här säsongen. Senaste gången han deltog i världscupen var i Lahtis förra året. 33-åringen var även med på OS i Pyeongchang där han bland annat blev 17:e på femmilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer