Johanna Ojala tror att 2018 kommer bli Jonna Sundlings genombrottsår. Foto: Bildbyrån

Experten efter skrällsegern: ”Tror det här blir genombrottsåret”

Publicerad

SVT:s expert Johanna Ojala såg i flera år Jonna Sundling, 23, och Stina Nilsson, 24, gå sida vid sida under juniorlandslagstiden.
I dag tog Sundling karriärens första världscupseger efter att ha besegrat just Nilsson i en spurtstrid.
– Att slå Stina är inte något man gör i en handvändning. Man har bara väntat på att hon ska skulle få explodera och visa det här, säger Ojala.

2012 ingick Jonna Sundling och Stina Nilsson i det sprintlag som tog JVM-silver i stafett i turkiska Erzurum. Med på resan fanns även Johanna Ojala som då var en av ledarna för juniorlandslaget under mästerskapet.

I dag följde Ojala sprintfinalen där Jonna Sundling spurtbesegrade Stina Nilsson efter att ha tagit upp kampen i den sista backen för att sedan glida i kapp och förbi på upploppet.

Jonna Sundling. Foto: Bildbyrån

Världscupsegern var 23-åringens första i karriären.

–  Det är riktigt, riktigt starkt gjort av Jonna. Att slå Stina är inget man gör i en handvändning, säger Johanna Ojala.

”Hon har blivit starkare”

SVT:s expert tror att den operation som Jonna Sundling genomgick efter VM i Lahtis 2017, där hon opererade bort halsmandlarna, har betytt mycket.

– Jonna har haft sjukdomstrubbel många år i rad, men efter operationen har hon varit frisk och kunna träna. Det har gjort något med kapaciteten och hon har fått kontinuitet i träningen. Hon är ju en väldigt duktig skatesprinter och vann bland annat JVM-guld 2014 överlägset i just skate. Jag tycker det ser ut som att hon blivit starkare och fått bättre synk mellan över-och underkropp, berömmer Ojala.

Kan det här vara hennes stora genombrottssäsong?

– Det skulle jag tro. Får hon fortsätta vara frisk och träna så tror jag det. Hon besitter kunskapen och kapaciteten att göra det här, man har bara väntat på när hon skulle få explodera och visa det. Om jag är överraskad eller förvånad? Jag skulle säga att jag är väldigt imponerad över hur hon åker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer