Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se längdchefen om Tour de Ski-beskedet. Foto: Terje Pedersen/Viaplay

Historiska beslutet: Tour de Ski avgörs bara i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan starten 2006 har Tour de Ski avgjorts i minst två olika länder.

Så blir det inte kommande vinter.

Efter önskemål från Sverige tog Fis längdkommitté i går beslut om att kommande vinter köra samtliga Tour de Ski-etapper i Italien.

– Utifrån hållbarhets- och kostnadssynpunkt tycker vi att det är bra, säger Svenska skidförbundets längdchef Lars Öberg.

Under veckan har det internationella skidförbundet (Fis) haft en mängd olika möten i slovenska Portoroz.

Ett av mötena var med Fis längdkommitté, där en av punkterna var kommande säsongs världscupkalender.

Tour de Ski

För mycket resande

Där togs ett historiskt besked. Efter önskemål från ett antal länder, däribland Sverige, så röstades det igenom att Tour de Ski kommande vinter enbart ska köras i Italien.

Detta dels för att flera länder har ansett att det blivit för mycket resande de senaste åren, men även på grund av ekonomiska problem hos en del av de arrangerande förbunden.

– Ur hållbarhets- och kostnadssynpunkter så tycker vi att det är bra, säger Svenska skidförbundets längdchef Lars Öberg, som sitter med i Fis längdkommitté och därmed var med och fattade beslutet, till SVT Sport.

”Det känns bra”

Därmed så kommer hela sju världscuptävlingar kommande vinter avgöras i Italien.

– Jag tycker att det känns bra ur ett svenskt perspektiv, men sen är det så klart inte bra om det på sikt blir för många tävlingar i ett och samma land, säger Öberg.

Sverige har även försökt få en återgång till att touren ska avslutas med en jaktstart uppför den klassiska slalombacken i Val di Fiemme, men så blir det inte. Inte heller blir det någon förändring av poängsystemet, som många upplevde som väldigt krångligt vintern som var.

Från de olika kalendermötena i Slovenien kan det även konstateras att det även kommande år blir alpin premiär i Sölden i oktober, en premiär som många har velat se senarelagd på grund av snöbristen som ofta råder så pass tidigt på säsongen.

– Det är ju klassikertävlingar, och dem flyttar man inte. Det är ju Fis största varumärke, säger Anders Sundqvist, som sitter med i Fis alpina världscupkommitté, till SVT.

Samtliga beslut som fattats på veckans möten ska nu godkännas av Fis styrelse, men det är oftast bara en formalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet