Hanna Falk SM-guldvinnare. Foto: Bildbyrån

Falk gör Ski Classics-premiär i Marcialonga

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Falk får äntligen göra premiär i Ski Classics på söndag när klassiska Marcialonga avgörs i Italien. Den före detta sprintspecialisten Falk, som inför den här säsongen gjorde en riktig satsning mot långlopp, drabbades av en olycklig revbensskada i höstas och har inte kunnat tävla alls förrän nu.

– Det känns härligt, en utmaning. Jag ser fram emot det, säger Falk till SVT Sport.

– Jag har kunnat träna i någon vecka nu och gjorde en liten check i helgen när jag tävlade i Mora. Och det blev inga bakslag och då kände jag att det är lika bra  att  komma igång, säger Falk till SVT Sport om beslutet att åka ner till Italien trots bristen på träning.

– Hon är smärtfri nu sedan två veckor så då tycker vi att det är ett bra tillfälle att testa och få lite rutin, säger Lager 157:s teamchef Anton Järnberg till SVT Sport.

Falk kunde inte stakträna alls från mitten av december till migtten av januari men har sedan två veckor kunnat komma igång och känner inte längre någon smärta.

Förra helgen testade Hanna genom att ställa upp i Moraloppet över 44 km. Där vann hon den nationella tävlingen, sex sekunder före Lovisa Modig.

Låga förväntningar

Det har alltså öppnat för en efterlängtad Ski Classics-premiär på söndag.

Järnberg erkänner att målsättningarna är rätt låga inför det klassiska loppet i Italien, som SVT sänder.

– Men vi måste skaffa rutin och jag ser det som bra träning, säger teamchefen.

Samma sak säger Falk själv.

– Jag har ju inte kört något Ski Classic-lopp så jag kan inte ha så höga förväntningar ändå. Men jag får ta ner förväntningarna och bara köra med det jag har.

– Jag håller ju på att bygga upp mig igen och det stora målet är ju Vasaloppet så jag behöver några tävlingar på vägen, säger Falk.

”Varit spaghetti-armar”

Vad hoppas du lära dig i ditt första Ski Classic?

– Det ska bli spännande att se hur fort det går och hur man pallar distansen och se till hur man får till det med vätska och energi. Det är mycket som är nytt för mig.

– Jag räknar med att bli rejält trött i allafall. Det har varit lite spaghetti-armar här nu när jag har börjat träna igen, skrattar Falk.

Se långloppsåkaren Hanna Falk svara på tre frågor om energibrist (dec 2021):

Långlopp i SVT

30/1: SVT1/Play, 08.00-11.30: Längdskidor, Ski Classics, Marcialonga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.