Hanna Falk och Linn Svahn. Foto: Bildbyrån

Falk om Svahn: ”Var likadan när jag var 20”

Uppdaterad
Publicerad

Linn Svahns utbrott skapade rubriker.

Lagkamraten Hanna Falk känner igen vinnarskallen.

– Jag var likadan när jag var 20 år och slog igenom, säger skidstjärnan inför världscupcomebacken i Konnerud.

Samtidigt som Falk har kämpat sig tillbaka efter en ryggoperation i höstas har hennes lagkamrater imponerat i världscupen. Inte minst i sprint, där 20-åriga sensationen Linn Svahn tagit alla med storm och susat upp i ledning i den totala sprintcupen före slovenskan Anamarija Lampic och Jonna Sundling.

– Det har varit väldigt kul och inspirerande att se henne slå igenom, säger Hanna Falk.

– Hon har åkt fantastiskt bra hela vintern, och egentligen hela det svenska sprintlaget, med Jonna också, har haft en superbra säsong. Det är kul att följa och man vet att man håller en hög nivå om man är med där ute och kör, det lyfter oss alla.

”Var förbannad”

Svahns vinnarskalle har noterats även av Hanna Falk. Efter att ha missat finalen i Trondheims sprint under Ski Tour blev Svahn så besviken att hon drämde staven i en träningscykel och kastade mobilen i snön, något som ledde till kritik från landslagsledningen.

– Det är ett tecken på vinnarskalle men man får inte kasta saker. Vi ska snacka med Linn om det. Det är mycket känslor men sedan måste de tyglas, sade landslagschefen Lars Selin till Aftonbladet.

Falk känner igen sig i Svahns vinnarskalle. Hon tycker att man ska få visa känslor när det går dåligt.

– Jo, men det tycker jag. Jag var likadan när jag var 20 år och slog igenom. Då var jag förbannad på det ena och det andra, säger Falk och skrattar.

”Overkligt”

Den 30-åriga sprintspecialisten är själv tillbaka i världscupen efter månader av rehabilitering.

Hon gjorde comeback vid en tävling i Lycksele i mitten av februari, där det blev seger direkt i sprinten, och njuter av att komma till start i onsdagens sprint i klassisk stil i norska Konnerud efter att egentligen inte ha planerat något deltagande i världscupen den här säsongen.

– Det känns lite overkligt faktiskt. Det är ett stort steg på vägen att bara vara tillbaka på startlinjen. Jag är väldigt stolt över att jag har kommit så långt redan, säger Falk.

Hennes senaste världscuptävling var i Falun för knappt ett år sedan.

Comebacken i Lycksele gick ”över förväntan” och Falk, som har kört dubbla OS och fyra VM för Sverige, gör framsteg varje vecka.

– Jag hoppas att man har tagit ett kliv till och fortfarande är på väg uppåt, säger 30-åringen.

KLIPP: Linn Svahn besviken på sig själv (22 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.