Foto: TT Nyhetsbyrån

Femmilen i Holmenkollen körs med intervallstart

Uppdaterad
Publicerad

Många har krävt det länge. Idag blev det klubbat på FIS möte i Dubrovnik att det i framtiden blir intervallstart i klassiska femmilen i Holmenkollen.

– Med tanke på att det tar 25–30 minuter att åka 10 km på femmilen, så kommer det vara skidåkare runt om i spåret hela tiden. Upplevelsen inne på stadion kommer att bli bra, säger Åge Skinstad, norsk representant längdkommittéen i FIS,  till VG.

Senast det var intervallstart på Holmenkollen var 2008. Då vann  Anders Södergren. Allt sedan efter uppehållet 2009 och framåt har 50 km avgjorts med masstart. Något som många inom skidvärlden varit kritiska till.  Men inte förrän nu har någon annan nation än de nordiska velat ändra på det.

Förslaget på FIS-mötet kom den här gången från Ryssland som kom in med en motion att minst ett långt lopp varje säsong bör gå med intervallstart, skriver VG.

– Det norska skidpubbliken vill ha intervallstart, så för dem blir detta väldigt bra, säger Skinstad.

Ändringen kommer att gälla från 2021 och då blir det även intervallstart på 30 km för damerna.

Slutet i Tour de Ski görs om

På mötet klubbades även det förslag som varit föremål för en hel del debatt, att göra om slutsträckan på Tour de Ski till en masstart.

Det innebär att den som är först uppför Alpe de Cermis inte nödvändigtvis är den som är slutsegrare i touren. Kritiska röster har höjts för att det bli en märkligt tävling där vinnaren i loppet inte behöver vara slutsegrare, att man måste räkna om tiderna innan man vet vem som vunnit.

– Jag vill ha kvar det så att först i mål vinner, sa SVT:s expert Mathias Fredriksson när han hörde om förslaget.

Andra har undrat hur tävlingen rent praktiskt ska gå till i skidbacken.

– Själva slalombacken är så bred och man kan göra den ännu bredare. Det som blir utmaningen blir att göra de första svängarna i backen tillräckligt breda. Och så kommer det bli viktigt med bra tv-produktion, att folk förstår vem som leder sammanlagt och vem som leder själva loppet, säger Åge Skinstad till NRK

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer