Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingvild Flugstad Östberg var först upp på toppen av monsterbacken. Foto: Bildbyrån

Kontroversiella förslaget – gör om sista Touretappen till masstart

Uppdaterad
Publicerad

Jaktstarten uppför monsterbacken i Alpe Cermis har varit med sedan Tour de Skis början för 13 år sedan. Men nu öppnar det internationella skidförbundet, Fis, för att göra om det till en masstart.
– Jag tycker att det är spännande och jag tycker att vi ska prova det, säger den norske skidlegendaren Vegard Ulvang, som sitter i längdkommittén i Fis, till NRK.

Monsterbacken i italienska Alpe Cermis i Tour de Ski är välkänd. Det var där som Charlotte Kalla fick sitt stora genombrott 2008 när hon susade upp och krossade motståndet. Nu kan dock avgörandet komma att göras om.

I månadsskiftet maj/juni håller nämligen internationella skidförbundet, Fis, ett möte i Dubrovnik där de ska diskutera förändringar inom touren.

Och ett av förslagen som ska tas upp är att göra om den avslutande etappen från jaktstart till masstart. Den norske skidlegendaren Vegard Ulvang, som var en av dem som var med och startade Tour de Ski och sitter i längdkommittén i Fis, är positiv till förslaget.

– Jag tycker att det är spännande och jag tycker att vi ska prova det, säger han till NRK.

”Mer spännande avslutningsdag”

Går förslaget igenom innebär det att man får vänta tills åkarnas sammanlagda tider är ihopräknade, innan en totalsegrare i Touren kan koras.

– Man får en mer spännande avslutningsdag. Det är inte ofta det är kamp om segern upp till toppen, utan fokus har mer legat på den ensamma skidlöparens slit upp för den ändlösa backen. Jag tror att du vill få ett tätt fält ganska långt upp för backen och att fokus ska ligga på vem som vinner den sista dagen, säger Ulvang.

Världsmästaren i skiathlon från VM i Seefeld i vintras, Sjur Röthe, ställer sig mot förslaget.

– Försteman uppför toppen av backen ska vara vinnare av Tour de Ski. Att man måste vänta till att alla är i mål och titta på en uträkning för att man ska utse en segrare, tror jag inte på. Jag tror att det gör det svårt för tv-tittarna, säger han till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer