Sprinten i Minneapolis är inställd, meddelar Fis. Foto: Bildbyrån

Fis ställer in världscupsprinten i USA

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundet (Fis) ställer in världscuptävlingen i Minneapolis, USA, på grund av coronavirusets spridning. Tävlingarna i Quebec och Canmore är fortsatt planerade att genomföras.– Det är ett tufft beslut, säger Doris Kallen, mediaansvarig på Fis.

På grund av coronavirusets spridning och att USA stoppat alla resor från Europa väljer Fis att ställa in världscuptävlingen i Minneapolis. Sprinttävlingen var planerad att köras tisdag den 17 mars. Världscuptävlingarna i Kanada kommer däremot att genomföras som planerat.

– Det är ett tufft beslut, men det enda rätta med tanke på situationen vi befinner oss i. Vi håller kontakt med myndigheterna i Kanada och följer deras rekommendationer. Om situationerna ändras, och vi behöver ta ett nytt beslut, kommer vi meddela det så fort som möjligt, säger Doris Kallen, mediaansvarig på Fis.

Kan beslutet ändras redan i dag?

– Absolut, för varje timme kan det ändras. Hälsan går först och ändras situationen så måste vi anpassa oss.

Sverige ställer in

Det svenska skidlandslaget meddelade sent i går att man inte tänker ställa upp i Canmore och Minneapolis. Förbundet tvärvände från ett tidigare besked då man tidigare under dagen meddelade att man skulle åka.

​– Utifrån de nya rekommendationer som kom idag vill vi ta vårt samhällsansvar och bidra till att begränsa smittspridning, sade Daniel Fåhraeus längdchefen i ett uttalande.

Sprintåkarna, som redan befinner sig i Quebec, kommer att tävla enligt plan, men åker hem efter avslutade sprinttävlingar.

Norge först ut

Det norska skidlandslaget var först ut med att ställa in världscuptävlingarna i Nordamerka.

– I den situationen vi är i nu, med tanke på risken för spridning och smitta av coronaviruset, har vi ett ansvar att prioritera hälsan före prestationen, sade norska längdförbundets Torbjörn Skogstad i ett pressmeddelande.

SVT Sport förklarar: Så var Frida Karlssons galna säsong

SE MER: Alpina tävlingarna i Åre ställs in ”Tomt och tråkigt” (12 mars 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.