Aleksej Poltoranin. Foto: Bildbyrån

Klart: Fis stänger av dopade skidåkare

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundet (Fis) har fastslagit beslutet att stänga av tre åkare som dopade sig under skid-VM i Seefeld förra året.

Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu och Aleksej Poltoranin stängs alla av i fyra år.

Fis oberoende dopningsdelegation har slagit fast att stänga av Karel Tammjärv, Estland, Andreas Veerpalu och Aleksej Poltoranin, Ukraina, samt tränaren Mati Alaver, Estland, fyra år. Redan i november, inför världscuppremiären i Ruka, meddelade Fis att åkarna kommer stängas av.

Läs mer här: Dopade VM-åkarna stängs av i fyra år

Ingen av de berörda begärde en utfrågning och därmed är besluten tagna utan någon förhandling. Fis beslut kan överklagas till idrottens skiljedomstol (Cas) inom 21 dagar.

Dopade under VM

Det var i våras under skid-VM i Seefeld i Österrike som åkarna greps i en razzia av den österrikiska polisen med stöd från den tyska polisen.

Sedan tidigare har Max Hauke och Dominik Baldauf, från Österrike, blivit avstängda i fyra år av det österrikiska skidförbundet.

Max Hauke blev extra uppmärksammad då han blev gripen med en kanyl i armen bara timmarna före 15 kilometer.

Läs mer här: Max Hauke talar ut om dopningen

Även Andrus Veerpalu, pappa till  Andreas Veerpalu, har blivit avstängd för sin inblandning i dopningsskandalen. Andrus har bland annat två OS-guld på sin meritlista.

Arkiv: Max Hauke talar ut om dopningen

Klipp: Vad är ett biologiskt pass?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.