Niklas Jonsson, i Internationella skidförbundets längdråd, vill se stränga straff för de som bryter mot ett framtida förbud mot fluorvalla. Foto: TT/SVT

Fis-svensken: ”Fluorvallan har större påverkan än bloddopning”

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella skidförbundet vill förbjuda fluorvalla från och med den kommande säsongen.

Men det är många frågetecken att besvara för att kunna hantera det eventuella förbudet. Bland annat det om straffsatsen. Där vill längdrådets Niklas Jonsson se stränga straff.

– Flourvallan har större påverkan än bloddopning, säger Jonsson till SVT Sport.

Den globala regleringen av PFOA-ämnen (högfluorerade ämnen) träder i kraft i december 2020. Men det internationella skidförbundet (Fis) har signalerat att de vill införa ett förbud redan nu. Fis beslutande råd har idag ett möte om fluorvallans vara eller icke vara till den kommande säsongen.

– Det finns en arbetsgrupp som nu utför tester för att kunna upptäcka om det finns fluorvalla innan start. Man måste testa innan start för att det ska vara verksamt. Efter 30 kilometer kanske det inte gör utslag, säger längdrådets ansvarige för internationella frågor Niklas Jonsson till SVT Sport.

Vem är ansvarig?

Men det är också en hel del frågor som måste besvaras om testgruppen nu kommer fram till ett sätt att effektivt mäta om det finns fluorvalla eller inte under skidorna.

– Vi måste ha ett fungerande regelverk när det här genomförs. För fluorvalla har större påverkan och är effektivare än bloddopning. Och det måste finnas stränga straff. Problemet är bara, vem ska vara ansvarig? Är det skidåkaren själv eller vallaren. Eller vem? undrar Jonsson.

Samma förbud borde gälla skidskyttet

I dag kan alltså ett definitivt beslut tas om att förbjuda fluorvallan inom längdskidsporten. I sådana fall borde samma bestämmelser genomföras även från det internationella skidskytteförbundet.

– Många unga håller på med dubbla sporter. Både längdskidor och skidskytte. Det vore förödande om det inte genomfördes samtidigt på båda håll. Det blir för dyrt om man ska hålla på med två olika sporter, avslutar Jonsson.

KLIPP: Därför ska du bry dig om fluorvalla (12 december)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.