Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT Maria Wallberg

Fjolårssegraren om kaptensrollen: ”Den är fri under loppets gång”

Uppdaterad
Publicerad

Emil Persson vann Vasaloppet ifjol under sin rekordsäsong med nio vinster och totalseger i Ski Classics. Nu jagar han säsongens första seger.

– Som det kändes då var det en riktigt bra dag, förhoppningsvis har jag samma dag på söndag, säger Emil Persson till SVT Sport.

Ifjol kom Emil Persson till starten i Berga by som storfavorit efter att ha radat upp segrar inför Vasaloppet. Inför årets upplaga av Vasaloppet är det ett annorlunda läge för 28-åringen som hittills i vinter har två pallplatser och fortsatt jagar säsongens första seger.

– Jag vann ju Vasaloppet ifjol så den biten (pressen reds anm.) slipper jag i år och det är kanske lite osäkerhet av att jag inte vunnit något lopp i år men samtidigt har jag allt att vinna då, säger Persson

Vasaloppet

– Det finns andra som har vunnit fler lopp i vinter som har större press och förväntningar på sig än vad jag har. Så det tar jag kanske som ett vinnande läge, att åka lite mer avslappnat.

Jutterström kör för seger

Bästa svensk i totalen av Ski Classics inför Vasaloppet är Axel Jutterström. 25-åringen som är uppvuxen i Mora ligger trea, 461 poäng efter ledande norrmannen Kasper Stadaas.

För två år sedan var Jutterström trea i Vasaloppet nu siktar han på segern.

– Den gången var det en skräll och en stor självförtroende-boost. Nu har jag etablerat mig mer i Ski Classics och har mycket större förväntningar på förhand. Drömmen är att vinna och det kommer jag att köra för så får vi se hur långt det räcker.

Det har regnat och varit plusgrader under veckan längs Vasaloppsspåret och prognoserna talar för fortsatt milt väder och vätan lär resultera i längre åktid.

Hör Emil Persson tankar om kaptensrollen i laget i spelaren ovan.

Dags för 100:e Vasaloppet – lär dig mer om klassiska loppet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lär dig mer om Vasaloppet inför den 100:e omgången Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet