Fjolårssegraren Persson revanschsugen: ”Vill visa att jag fortfarande är med i toppen”

Uppdaterad
Publicerad

Emil Persson vann Marcialonga ifjol efter en spurtuppgörelse. Nu jagar han ny seger i den italienska klassikern över 70 kilometer.

– Det är riktigt skönt att vara tillbaka, man trivs i den här dalen. Grymt race ifjol och tidigare år också, jag tror det kan bli bra på söndag. Jag ser verkligen fram emot det, säger Emil Persson till SVT Sport.

När Persson ifjol korsade mållinjen som etta före Tord Asle Gjerdalen gjorde han det som första svenska herrsegraren i Marcialonga sedan Jerry Arhlin 2011. Persson som vann totalen i Ski Classics ifjol har i år en seger så här långt. Förhållandena på plats inför årets lopp är suveräna och det är bäddat för ett snabbt race.

– Det är stenhårda spår och lite iskänsla på det så det kan gå väldigt fort. Så är det någon som tar tag i taktpinnen då kan det nog bli rekord, säger Persson.

Som dock inte vill avslöja sin taktik, men han berättar att han har en tydlig plan sin taktik som han hoppas kunna fullfölja. En framskjuten placering är definitivt målet.

–  De senaste veckorna har jag ej varit topp, topp och det har varit lite stolpe ut. Så jag vill verkligen ta revansch för mig själv och visa att jag fortfarande är med i toppen.

Novak vill behålla gula västen

Max Novak bär den gula ledarvästen efter starka resultat efter årskiftet, en seger och tre stycken topp fem placeringar. Han ser, precis som Emil Persson, med spänning fram emot Marcialonga, hans tredje start i den italienska klassiskern.

– Det är första gången jag är här och känner att jag kan slåss om dom riktigt bra placeringarna och det hoppas jag kunna göra, säger Max Novak till SVT Sport.

Novak har tidigare varit 12:a som bäst i Marcialonga.

– Nu står det mycket poäng på spel och jag vill gärna ha den där gula ledartröjan lite längre än så här så det blir jäkligt spännande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.