Britta Johansson Norgren när hon vann Marcialonga 2018. Foto: TT Nyhetsbyrån

Det här är Marcialonga – Italiens Vasalopp

Uppdaterad
Publicerad

Lina Korsgren och Emil Persson ska försöka försvara sina titlar när det har blivit dags för Marcialonga, det första loppet i Grand Classics.

– En fin bana som hela tiden attraherat såväl de bästa långloppsåkarna som många av de traditionella stjärnorna. Många av de ”stora” i skidhistorien har deltagit och några vunnit loppet, och det ger det den höga statusen bland elit men också hos motionärerna, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Det har blivit dags för det första av fyra Grand Classics loppen, Marcialonga. Loppet är 70 km långt och startade 1971 för att göra sin version det klassiska Vasaloppet. I dag anses det av många vara det största loppet efter just loppet som går mellan Sälen och Mora.

– I damklassen så är det Ida Dahl och Britta Johansson Norgren som imponerat mest så här långt. Båda får gälla som favoriter och måste jag välja så kanske Ida fick slita lite mer för segern i Diagonela, och att Britta möjligen kan ha lite mer överskott till söndagens lopp, säger SVT:s expert Anders Blomquist om favoriterna i loppet.

Vinterstudion

– Lina Korsgren närmar sig dock sin formtopp och har hon hunnit dit kan hon också vara med och hugga om segern.

The Grand Classics

Även på herrsidan finns det svenskar bland favoriterna.

– I herrklassen är det många som har imponerat och kan vinna Marcialonga i år. Ser ingen tydlig favorit men det finns några namn som jag tycker har större chans än de andra. I den gruppen finns två svenskar, Max Novak och Emil Persson.

Marcialonga är ett av fyra lopp som tillsammans bildar Grand Classics. Om någon lyckas vinna samtliga fyra lopp samma säsong plockar de hem en miljon i extra prispengar, men det har ingen hittills lyckats med.

– Att vinna en Grand slam är möjligt men extremt svårt. Närmast att kunna lyckas med det tror jag någon av de duktigaste damerna är. Om någon av Britta, Ida eller Lina prickar en hög och stabil form över en och en halv månad, lyckas med val av skidor/preparering samt har en del tur – då skulle det kunna gå.

Björgen missar klassikern

Förra året blev det dubbla svenska segrar genom Emil Persson på herrsidan och Lina Korsgren på damsidan. En av de kanske största utmanarna Marit Björgen har fått lämna återbud efter att ha testat positivt för corona.

– Jag hade verkligen sett fram emot det här, så det är väldigt tråkigt, men jag ska heja från soffan och hoppas vara tillbaka till Jizerzka om 14 dagar, säger hon till langrenn.com.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet