Ingvild Flugstad Östberg missade hela förra säsongen. Foto: Bildbyrån

Flugstad Östberg bryter tystnaden: ”Kan inte lova att jag kommer till start i premiären”

Uppdaterad
Publicerad

Ingvild Flugstad Östberg fick i veckan en plats i den norska landslagstruppen – trots att hon inte tävlade förra säsongen. Hon är osäker inför framtiden.

– Jag kan inte lova att jag kommer till start, säger Östberg om säsongspremiären i Beitostölen i november.

Redan hösten 2019 började 30-åringen känna av hälsoproblem kopplade till för lågt energiintag. Det gjorde skelettet försvagat och när hon hoppade ner på ett betonggolv i mars förra året ådrog hon sig ett utmattningsbrott i hälen, något som hon slog upp under sommaren.

När det sedan var dags för den norska säsongspremiären i Beitostölen i november förra året stoppades Östberg på grund av att hon inte uppfyllde förbundets hälsokrav. Redan då tog man beslutet att ställa in hela den förra säsongen.

Trodde att hon skulle åka förra säsongen

– Jag hade ett hopp om att komma tillbaka lite senare under säsongen. Men när saker och ting blev som de blev måste man acceptera att hälsoteamet har en annan uppfattning om vad som är bäst för mig, säger Östberg till NRK i sin första intervju sedan i somras.

Även om Östberg fysiskt ligger i fas med där hon bör befinna sig är hon ödmjuk inför framtiden och det första delmålet som är den norska säsongspremiären i Beitostölen i november. 

– Mitt mål är att kämpa om medaljer i OS. Men det är uppenbart att jag inte kan stå här och lova dig att jag kommer till start eller inte, säger hon.

Hon tränar under noggrann översikt av landslagsledningen.

– Det är en process som tar lång tid. Det är en förändring i kroppen som kan ta tid. Balansen mellan träning och återhämtning måste vara helt i jämvikt. Vi vet inte hur lång tid det tar. Vad vi vet är att det för närvarande är hög risk för skada, säger landslagsläkaren Öystein Andersen.

ARKIV: Flugstad Östberg missar hela säsongen (13 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.