Södergrens fina ord efter magiska bilderna: ”Sådan glädje”

Uppdaterad
Publicerad

Glädjeyran var total när Jonna Sundling tog hem OS-guldet i sprinten.

Fina scener utspelade sig mellan henne och lagkamraterna Maja Dahlqvist, silver, och Emma Ribom sexa.

– De känner ju mycket för varandra. Lyckas man inte själv vill man att lagkompisen ska vinna eller lyckas bra, säger den folkkäre skidlegendaren Anders Södergren till SVT.

Anders Södergren skördade stora framgångar under sin karriär som längdskidåkare.

– Jag var sjukt nervös innan. Två så stora favoriter och så hänger allt på en tävling, det kändes som de hade allt att förlora. Så det var nästan mer lättnad och självklart en glädje efter det, säger Anders Södergren.

De svenska sprintdamerna har varit i enastående form. Jonna Sundling är regerande världsmästare (och nu även olympisk mästare). Maja Dahlqvist har dominerat i världscupen. Samtidigt finns det en rad skickliga sprintåkerskor där bakom som gör bra ifrån sig.

Hyllar Ribom

Emma Ribom, 24, gjorde sin OS-debut och tog sig till final där hon var yngst i startfältet. I finalen räckte hon inte till hela vägen. Men när hon gick i mål – 11 sekunder efter Sundling – åkte hon direkt fram och firade med sina svenska lagkamraterna i en stor gruppkram.

– Det är sådan glädje. Emma gjorde ett fantastiskt lopp också så klart men man gläds med varandra. Man tränar så mycket med varandra och bor typ halva året ihop när man är borta på träning och tävling. Det blir ofta väldigt familjärt, säger Södergren.

Samma i Vancouver 2010

Södergren är själv inte obekant med svenska laginsatser på OS. I Vancouver 2010 var han med och bäddade för Hellners guld och Olssons brons i skiathlonen där de svenska herrarna samåkte taktiskt för att främja varandra under loppet. Södergren själv slutade tia.

– Jag var superglad för deras (Hellner och Olsson) skull. När vi ändå hade gjort ett utstakat lagsamarbete och vi lyckades blev det en vinst för mig, Jag hade haft väldigt mycket problem den säsongen och gick in i OS med dåligt självförtroende. Jag fick en kick av att det lossnade det loppet att jag kunde vara med och styra. Trots att jag inte lyckades ta medalj själv så blev det en viss seger för mig.

Att de svenska åkarna betyder mycket för varandra intygar Piteå Elits, Sundling och Riboms klubb, tränare Tommy Abrahamsson.

– De är jättehärliga lagkamrater det här gänget. Det är rörande att se hur man uppskattar varandras framgångar. Emma har en enorm förmåga att se andra och stärka andra individer. Samtidigt har hon enorm stark tävlingsinstinkt att vinna själv men att hon kan unna andra och glädjas med andra är en fantastisk sida hon har, säger Abrahamsson tilll SVT.

KLIPP: Här tar Sverige dubbla medljer i sprint

Anders Södergren tar ut sitt stafettlag:

Frida Karlsson

Ebba Andersson

Emma Ribom

Jonna Sundling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.