Gunde Svan hyllar den svenska dubbeln. Foto: Bildbyrån/TT

Gunde Svan efter sprintdubbeln: ”Enormt fascinerande”

Uppdaterad
Publicerad

OS-succé med dubbelt svenskt högst upp på pallen.

Senast det hände var för 38 år sedan, då Thomas Wassberg tog guld och Gunde Svan silver på femmilen.

– Att två stycken från lilla Sverige kan få till det är unikt, säger Svan till SVT Sport.

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist har haft vitt skilda vägar till Peking-OS. Medan Dahlqvist radat upp världscupsegrar i sprinten, har Sundling studsat tillbaka efter en handskada i början av säsongen.

– Det kan ha varit en fördel för henne på det sättet att hon inte haft samma tryck som Maja har haft på sin axlar, säger Gunde Svan och hyllar Sundlings genomförande av dagens sprint:

OS i Peking 2022

– Det är enormt fascinerande hur Jonna lägger upp hela dagen. Hon markerar och tvålar till dem något så kopiöst redan i prologen, och sedan är hon så cool och har kapaciteten att gå upp i spets direkt och bestämma allt så det inte blir trubbel. Det är så lite som behövs för att haka i någon stav eller något. Hon spelar korten så säkert efter en perfekt regelbok. Hon nyttjar kapaciteten maximalt på ett fantastiskt sätt.

”Hade dödförklarat henne”

Maja Dahlqvist, som länge var hack i häl, tappade strax innan upploppet och såg nästan ut att missa pallen.

– Man tror inte att hon ska repa sig, hon ser helt stum ut före spurten. Var hon hittar de krafterna inför upploppet så hon kan bli tvåa ... ja, det är bara ren och skär vilja.

– Jag skulle vilja ha ett blodprov och se hur många millimol syra hon har i blodet när hon går över mållinjen. Men jag är rädd för att en doktor hade dödförklarat henne om man inte visste vad hon hade gjort, säger han.

Dubbelsuccén var Sveriges första i OS sedan just Gunde Svan och Thomas Wassberg lyckades i Sarajevo 1984.

– Det var på tiden att det blev dubbelt igen. Alla är ju toppade på OS, oftast i kanonform, att då två stycken från lilla Sverige kan få till det är unikt, säger Svan som minns tillbaka på silvret för 38 år sedan:

– För min del kände jag mig verkligen slagen. Så när jag stod där efteråt så njöt jag inte så mycket. Jag trodde verkligen att jag skulle kunna ta det där guldet, men det gick inte. Thomas var för stark den dagen.

Men den besvikelsen han kände då, den behöver dagens silvermedaljör Maja Dahlqvist nödvändigtvis inte känna.

– Som kroppen såg ut att kännas, så tror jag hon är nöjd med det silvret. Det var totalt tomt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet