Blomquist: ”Jonna är på en egen planet i dag”

Uppdaterad
Publicerad

En av svensk skidåknings största dagar genom tiderna.

Det är SVT-experten Anders Blomquists åsikt om damernas sprintfinal där Jonna Sundling tog OS-guld och Maja Dahlqvist silver.

– Det hade kunnat vara ett galaktiskt mästerskap, Jonna hade vunnit det också, säger han.

Det blev en blågul jättesuccé när damernas sprint skulle avgöras. Jonna Sundling åkte över mållinjen som överlägsen etta och bakom henne spurtade Maja Dahlqvist hem silvret efter en hård kamp med Jessica Diggins.

– Det är en sprint med två olika ansikten. Det är en åkare som är så mycket mer överlägsen än alla andra. Och sedan en som är tokstum tidigt och inte viker ner sig och som krigar hela vägen in och grejar silvret. Det är stor skidåkning på olika ätt – en av de största dagarna inom svensk skidåkning, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

OS i Peking 2022

Jonna Sundling har haft en hackig säsong med en tidig skada i premiären i Gällivare som höll henne borta i över en månad, och inför OS hade hon bara hunnit med en enda världscuptävling.

Men när det gällde som mest var också 27-åringens form som bäst.

– Sundling är på en egen planet, i dag är hon ensam på månen, Det hade kunnat vara ett galaktiskt mästerskap, hon hade vunnit det också, säger Blomquist.

KLIPP: Här fixar Jonna Sundling OS-guldet

Han är även väldigt imponerad av Maja Dahlqvists kamp om andraplatsen.

– Hon är en stor favorit i mästerskapet. Hon har mycket tryck på sig och hon gör det bra. Hon är sliten tidigt men viker inte ner sig. Hon krigar med tokstumma ben och det är också en fantastisk upplevelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet