• Viktigt meddelande:

    Villabrand med kraftig rökutveckling i Vilhelmina tätort. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Rikard Grip. Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen: ”Är väldigt ledsen”

Uppdaterad
Publicerad
Stina Nilssons vara eller icke vara i VM i Seefeld kommer bli en kamp mot klockan.
Men för förbundskaptenen Rikard Grip betyder dagens besked inga större förändringar i VM-planerna.
– Det är inte möjligt i dagsläget för oss att se hur lång tid det här kommer ta, säger han till SVT Sport.

I dag meddelade det svenska Skidförbundet att den skada Stina Nilsson ådrog sig i samband med sprinten i estniska Ötepää den gångna helgen troligtvis kommer hålla henne borta från VM.

– Hon är väldigt ledsen och besviken över situationen, men också en oerhört professionell och kompetent idrottare som hanterar det bra. Det är så klart oerhört tråkigt och framförallt känner man med Stina i det här läget, säger Rikard Grip till SVT Sport.

”Oerhört kompetent”

Nilsson har fem världscupsegrar och en andraplats i vinter, samtidigt som hon leder den totala sprintcupen i överlägsen stil.

Hur mycket omkullkastar de här era VM-planer?

– Just nu är fokus på Stina och att hon ska kunna få komma tillbaka så snart det är möjligt utifrån de förutsättningar hon har. Sen är hon en oerhört kompetent skidåkare som skulle tillföra vilket landslag som helst väldigt mycket.

Jobbar ni nu utifrån att hon kommer missa mästerskapet?

– Vi jobbar utifrån den status hon har just nu och gör det optimala utifrån ett rehabiliteringsperspektiv och sedan får vi se vad det leder till. Det är inte möjligt i dagsläget för oss att se hur lång tid det här kommer ta.

Då presenteras VM-truppen

Förbundskaptenen Grip och landslagstränaren Annika Zell har tidigare i vinter sagt att VM-truppen kommer presenteras efter SM-veckan i Sundsvall den 4 februari eller eventuellt efter världscuphelgen i finländska Lahtis 10 februari.

Det är ungefär samtidigt som den nya skadeuppdatering väntas komma kring Stina Nilssons skada.

Finns möjligheten att hon kan ansluta mitt under ett brinnande VM? Sprinten går ju redan första dagen, men till exempel  är stafetten först en vecka senare.

– Det är precis som jag säger. Det är inte en relevant frågeställning i dagsläget. Nu måste vi låta henne jobba tätt med det medicinska teamet och se hur läkeprocessen ser ut innan vi börjar diskutera eventuella tävlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer