Mardrömsbesked för Stina Nilsson – kan missa VM

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson ådrog sig en bristning i lårets baksida under helgens tävlingar i estniska Otepää.

21 februari startar VM i Seefeld och längdstjärnan ser ut att missa mästerskapet.

– Normalt sett tar en sådan här skada mer än fyra veckor att komma tillbaka i från, säger landslagsläkaren Magnus Oscarsson till SVT Sport.

Det var i semifinalen i helgens världscuptävling i estniska Otepää som skadan uppstod. Stina Nilsson fällde sig vid målgången och blev tvåa, men ramlade och höll sig för låret vid mållinjen. Nilsson tvingades avstå finalen och åkte hem tillsammans med laget under måndagen.

– Skador kommer sällan lägligt, inte heller den här gången. Nu kommer mitt tålamod verkligen att få jobba på helvarv ett tag och jag får helt enkelt ta en dag i taget, säger Stina Nilsson i ett pressmeddelande.

Det är oklart hur länge Nilsson blir borta, men med VM i Seefeld i Österrike mindre än en månad bort är mästerskapet i fara.

– Normalt sett tar en sådan här skada mer än fyra veckor att komma tillbaka i från, säger landslagsläkaren Magnus Oscarsson till SVT Sport.

Kommer bedöma fortlöpande

Nu väntar rehabilitering för den svenska stjärnan och Nilsson kommer att bevakas tätt av landslagets medicinska team.

– Hon kommer att jobba med rehabilitering de närmaste veckorna. Det kommer att följas tätt av en fysio i det medicinska teamet. Vi kommer fortlöpande bedöma hur rehabiliteringen går och sen nästa steg då är svårt att säga, mer än från dag till dag.

Hur ser rehabträningen ut?

– Det finns en plan, men kan inte säga hur den ser ut, säger Oscarsson.

Förbundskapten Rikard Grip är märkbart tagen över beskedet.

– Det är så klart oerhört tråkigt och framförallt känner man med Stina i det här läget, säger han till SVT Sport.

En ny skadeuppdatering väntas komma om tre veckor.

Nilsson har varit säsongens gigant i sprinten och innan Otepää hade hon vunnit fyra raka tävlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.