Michael Eklöf fick svåra köldskador efter långloppet i Schweiz. Foto: Privat

Förfrös fötterna svårt: ”Hoppas kunna gå på mina fötter igen”

Uppdaterad
Publicerad

Michael Eklöf åkte på den allra svåraste köldskadan i långloppet La Diagonela i Schweiz för drygt tre veckor sedan. Höger stortå är allra värst däran och Eklöf vet ännu inte om han kommer att få behålla den. Han har nu en dröm:

– Jag vill få en vardag igen så att jag kan leka med min härliga son, säger Eklöf till SVT:s ”Fråga doktorn” i den första tv-intervjun. 

Enligt Eklöf var det -28 grader under vissa partier i loppet som aldrig blev varmare än -20. Flera åkare, bland andra Britta Johansson Norgren och Linn Sömskar, fick svåra köldskador som de fortfarande rehabar i en långsam process.

Allra värst råkade Eklöf ut, boende i Eskilstuna men från Ulricehamn. Hans högra stortå blev alldeles svart av köldskadan. Nu berättar han för första gången i en tv-intervju om den skräckartade upplevelsen.

– Jag tappade känseln efter ett tag men jag var så inne i tävlingen att man inte tänker på det till slut. Det domnade och stack i tårna och fingrarna och det var en varningssignal redan där. När man inte kände tårna skulle man funderat på om man skulle fortsätta, säger Eklöf via en mobiluppkoppling till ”Fråga doktorn”.

Hoppfyllt att det inte ser infekterat ut

Fråga doktorn-läkaren Karin Granberg förklarar efter att ha studerat bilderna att köldskador av grad två, tre och fyra uppstått.

– Vävnanden håller på att skrumpna och dö, tyvärr, säger Granberg om den högra stortån som är värst skadad med en fyra i skalan.

Granberg ser också positiva tecken i läkningsprocessen.

– Det ser inte infekterat ut, det är det viktigaste, slår hon fast.

Eklöf är sjukskriven till 13 mars och har fått en vardag i rehaben.

”Jag måste vara väldigt försiktig”

– Jag mår helt okej idag. Jag har inte så mycket smärta men jag måste vara väldigt försiktig enligt läkarna så att man inte går på det och skadar de celler som redan är skadade och att man inte får sprickor så att det blir infektion i det, säger Eklöf.

Processen är i ett känsligt läge.

– De vill inte göra något så länge de inte ser någon försämring eller att det inte har hänt något på ett tag. Så länge vill de att kroppen ska sköta läkningen, förklarar Eklöf om läkarnas strategi.

Du blev 59:a i loppet. Var det värt det?

– Då tyckte jag nog det men i efterhand är det nog inte riktigt rätt. Man visste inte om konsekvenserna när jag ställde upp och att det skulle bli så här illa. Det kände jag inte på tävlingen heller.

Eklöf har inte tankarna på långlopp just nu men försöker sätta sig in i framtiden och hur den kan se ut. Frågan är om det blir några långlopp? 

”Kommer abolut inte att tävla i minus 28 igen”

– Man ska aldrig säga aldrig men jag kommer att tänka mig för. Frågan är om det ens är möjligt. Jag vet inte vad det kommer att få för konsekvenser för mig framöver och hur känslig jag kommer att bli. Det är många aspeketer att ta in men jag kommer absolut inte att tävla i minus 27, 28 grader igen.

Det Eklöf längar efter är en vardag.

– Jag hoppas komma tillbaka och kunna gå på mina fötter och även åka skidor och rullskidor men framför allt att få en vardag igen så att jag kan leka med min härliga son och umgås med min fru, eller sambo rättare sagt, ute, ler Eklöf åt felsägningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.