Dopningsaffären med Therese Johaug briserade den 13 oktober förra året då hon medverkade vid en känslosam presskonferens. Foto: Bildbyrån.

Inför Johaug-förhöret: ”Bra att få avmystifiera ärendet”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag och torsdag kommer de muntliga förhören med den dopningsavstängda skidstjärnan Therese Johaug att hållas inne på Ullevåls stadion i Oslo.

Domen kommer sedan inom en månad från Norges Idrottsförbund. Antidopning Norge har krävt 14 månaders avstängning bakdaterat från 18 oktober 2016.

– Hon oroar sig självklart men är glad över att förhoppningsvis få det här överstökat, säger hennes advokat Christian B. Hjort till NTB.

De håller på med de sista förberedelserna.

– Det kommer att bli bra att få lägga fram en helhetsbild och avmystifiera ärendet, funderar advokaten.

Johaug har varit tyst i två månader

Johaug har inte pratat om saken offentligt, att hon fick i sig anabola steroider via en läppsalva, sedan i slutet av november. Hon har under avstängningen tränat på och försökt ha ett normalt liv utan tävlingar.

– Johaug har verkligen varit beundransvärd. Hon har klarat av att träna och hålla modet uppe i en tuff period, säger Hjort. Dopningsaffären inleddes med en känslosam presskonferens 13 oktober förra året.

Norges Idrottsförbunds dom kan överklagas av en mängd olika instanser: Wada, Fis, Norges Idrottsförbunds appelationsdomstol eller idrottens internationella skiljedomstol Cas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.