Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leo Johansson är uttagen till världscupen i Ruka. Foto: SVT/Bildbyrån

Första världscupen i landslagsdräkten: ”Väldigt ärofyllt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens succétävlingar har Leo Johansson blivit uttagen till världscupen i Ruka.

Nu vill han visa vad han har att ge.

– Det känns väldigt kul och väldigt ärofyllt att få respresentera Sverige på världscupen, säger Leo Johansson till SVT sport.

Redan under söndagen hintade landslagschefen Anders Byström om att Leo Johansson var aktuell för världscuptävlingarna i Ruka till helgen. Senare samma dag fick Leo Johansson beskedet att han skulle stanna i Gällivare för att träna med landslagstruppen. 

– Det var riktigt härligt att få det beskedet och känna att man får visa vad man kan ge på en världscup och se vad det räcker till. Det är ändå där man vill vara och fajtas, säger Leo Johansson.

Taktiken inför Ruka

Han vann båda distansloppen i Gällivare och har fått med sig ett bra kvitto på att träningen har framåt och att han kan åka snabbt. Nu vill han prestera på samma nivå i världscupen och se hur långt det räcker.

– Det gäller att ta med sig de här bra loppen i bagaget och känna att man har kvaliteter som gör att man åker fort. Det är lite svårt med resultatmål när man inte har kört så mycket världscup tycker jag, men kunna få till bra lopp som jag är nöjd med, säger han. 

Hur kommer du tänka inför tävlingarna i Ruka?

– Jag kommer ha fokus på min egen åkning och göra det bästa jag kan i min åkning och få ut det jag har i kroppen. Jag tror inte jag ska tänka så mycket på vad de andra gör utan ha en lugn och stabil åkning, säger han.

Prestera på topp

Johansson hade inför säsongen satt upp som mål att ta ett kliv i sin åkning och nå högre toppar än förra säsongen, något han fick se resultat på redan efter första tävlingen.

– Tidigare var det en lite mer stabil nivå och jag kände att jag inte riktigt fick ut allt jag hade i mig. Men jag vill verkligen få ut allt jag kan presentera och det verkar jag ha gjort i helgen, så det är väldigt kul.

– Jag skulle gärna vilja göra det på fler tävlingar än första helgen bara, och det är tanken, säger Johansson.

Drömmen om OS

Tanken om att få åka på ett OS finns där, även om Johansson menar att det bara varit en tävlingshelg och långt kvar tills dess.

– OS har under hela träningssäsongen vart ett drömmål. Går det riktigt bra har man känt att det finns möjlighet att ta sig dit. Det hade varit drömmen att komma med dit. Men det är långt kvar fortfarande.

Men nu är fokus på att kunna få tävla lite mer världscup framöver och fokusera på att prestera bra.

Han har visat att han är en åkare med många styrkor, några beskriver han för SVT.

– En distansåkare som är bra på att hålla hela vägen genom loppet, i jämn och lugn fart, säger Johansson om sig själv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.