Fredriksson om Halfvarsson: ”Inte imponerad”

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson är ett av de svenska namnen som åker i Ruka till helgen.

Helt rätt, anser SVT:s expert Mathias Fredriksson.

– Det är bra att han är med och får chansen att åka fortare än vad han gjorde i Gällivare, säger han.

En sjätteplats på lördagens 15 km klassiskt och drygt en och en halv minut efter segraren Leo Johansson i går.

Trots Calle Halfvarssons tveksamma premiärhelg tycker Mathias Fredriksson att skidlandslagets uttagning av 32-åringen är korrekt.

– Han ska ha en plats i laget i världcuppremiären, men däremot är jag inte imponerad över hans insats under helgen i Gällivare där det var långt under det jag hade hoppats på att han skulle prestera, säger han och fortsätter:

– Framför allt under söndagen, där var han alldeles för långt efter.

Varför ska han med?

– Det är brist på konkurrens. Många av de andra etablerade åkarna kommer inte dit, därför tycker jag att han ska ha en plats som en av de rutinerade. Nu har vi en trupp med många nya namn, vilket är glädjande, men det är bra att han är med och får chansen att åka fortare än vad han gjorde i Gällivare.

”Inte alls förvånande”

Leo Johansson, som inledde säsongen strålande, är också uttagen. Vad Mathias Fredriksson tycker om det?

– Det var otroligt givet, inte alls förvånande. Truppen i stort är inte förvånande. Det är tråkigt att några saknas på grund av skador och sjukdomar. Den är lite svagare än vad vi hade hoppats på förhand.

Vad tror du om Leo Johanssons chanser i Ruka?

– Tar han världscuppoäng så gör han det bra, och det tror jag att han kan lyckas med. Men mer är så ska vi inte hoppas eller kräva av honom.

Och pallplatschanserna för svensk del?

– På damsidan har vi definitivt pallplatschanser. Det kommer vi ha varje dag, men på herrsidan är det lite överraskande om vi får någon på pallen.

Svenska truppen saknar flera tongivande namn, så som Emma Ribom, Jonna Sundling, Linn Svahn (tävlar inte före OS), Oskar Svensson, Jens Burman, Björn Sandström samt William Poromaa.

KLIPP: Poromaa missar världscuppremiären i Ruka (21 november)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.