SVT:s expert Mathias Fredriksson sågar svenska landslagsledningen. Foto: Bildbyrån

SVT-experten kritisk: ”Jag vill att först i mål vinner”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expert Mathias Fredriksson är emot att göra om jaktstarten till masstart i Tour de Ski:s avslutning uppför slalombacken.
– Jag vill ha kvar det så att först i mål vinner, säger han.

Det internationella skidförbundet, Fis, funderar på att göra om avslutningen i Tour de Ski. I stället för den nuvarande formen med en jaktstart där den som är först i mål vinner hela tävlingen, utreder förbundet att låta en masstart avsluta sista etappen.

Går förslaget igenom innebär det att man får vänta tills åkarnas sammanlagda tider är ihopräknade, innan en totalsegrare i Touren kan koras.

SVT Sports expert Mathias Fredriksson är emot förslaget.

– Jag vill ha kvar det så att förste man eller kvinna i mål vinner. Det är visuellt snyggt nu. Sen förstår jag tanken med utdragna tourer, att man tycker att det kan vara avgjort innan, som om Johaug går ut med tre minuters ledning.

Fredriksson tror att en masstart innebär mer samarbeten mellan åkarna.

– Med masstart sista dagen skulle det bli mycket mer teamkörning om en åkare är i ledning. Då kommer man få åka för ledaren och det kommer att bli för mycket nya moment.

Fredriksson har ett annat förslag för hur upplägget för Tour de Ski kan ändras: ta bort bonussekunder.

– Se över systemet med bonussekunderna. Touren skulle bli jämnare och gynna de rena åktiderna och att man skulle titta på hur man lägger upp etapperna innan istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer