Mathias Fredriksson hyllar Linn Svahn. Foto: Bildbyrån

Fredrikssons hyllning: ”Beredd att dö för att vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Linn Svahn säkrade segern i söndagens sprintstafett sparade SVT Sports expert Mathias Fredriksson inte på berömmet. Och han rankar hennes seger som nummer ett på listan över de starkaste händelserna på 2019-delen av säsongen.

– Man tror att hon har tio världscupsegrar, säger han.

När Mathias Fredriksson rankar de tre starkaste insatserna så här långt i säsongen är det just Linn Svahn, genom segern i Davos, som toppar listan.

– Att hon vann på det sättet. 20 år gammal i sin första världscup i landslagsdräkt vinner hon i sin debut. Och sättet hon gjorde det på, som vi är vana se Stina Nilsson göra. Det var så imponerande, säger han.

Vinterstudion

”Verkligen en profil”

Fredriksson poängterar att Svahn känns väldigt komplett för att bara vara 20 år gammal.

– Hon åker väldigt moget också. Hennes inställning är lite annorlunda, det såg man i blicken igår. Hon är nästan beredd att dö för att vinna, det kommer man långt på.

Linn Svahn har vid sidan av spåret också visat sig vara en riktig citatmaskin.

– Hon är verkligen en profil, skön och inte så medietränad än. När vi inte haft samma framgångar på distans, med både Ebba och Frida borta, är det väldigt bra tajming så som Linn slog igenom.

Nummer två och tre på listan

På andraplats på Fredrikssons lista hamnar Jonna Sundlings seger i sprinten i Planica.

– Jag tycker hon har inlett säsongen bra, men utan att få de resultaten de första tävlingarna. Hon leder sprintcupen, en fantastisk stark start.

På tredjeplats rankar han dubbelsegern från sprintstafetten i Planica.

– Det bevisar hur starkt damsprintlag vi har. Det är inga tillfälligheter och man kan egentligen mixa lagen hur som helst. Vi har många tjejer som kan vinna. Sverige är helt klart bäst när det gäller sprint.

Fredrikssons topp tre:

1. Linn Svahns seger i sprinten i Davos.

2. Jonna Sundlings seger i sprinten i Planica.

3. Maja Dahlqvists och Linn Svahns seger, och Stina Nilssons och Jonna Sundlings andraplats, i sprintstafetten i Planica. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet