Foto: Bildbyrån

Därför kan Frida Karlsson tävla i Lahtis

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson hade det tufft under OS och behövde i veckan genomgå tester för att få klartecken att delta i helgens världscuptävlingar i Lahtis.

Enligt längdlandslagets läkare Jan Wall är bedömningen att hon mår bra inför helgen.

– Nu har vi gjort utredningar och vi hittar inte något som skulle stoppa henne medicinskt, utan det är mer en ”vågskålssituation”, säger Wall till SVT Sport.

I måndags landade Frida Karlsson på svensk mark och då berättade åkaren att hon skulle genomgå tester för att få svar på om hon är redo att tävla efter de mindre lyckade insatserna på OS.

Landslagsläkare Jan Wall berättar för SVT Sport att han har haft kontakt med Frida Karlsson under veckan.

– Vi har gjort undersökningar och provtagningar och hon har mått bra. Hon har kört på hemma och tycker att det har känts bra, säger han.

”Ruggigt revanschsugen”

Han vill, på grund av sekretess, inte gå in på detaljer kring testerna.

– Det är sådana undersökningar där vi kollar om man återhämtat sig och att man inte har något avvikande. Vi gör sådana före säsong, under säsong och efter säsong när något inte stämmer. Nu har vi gjort utredningar och vi hittar inte något som skulle stoppa henne medicinskt, utan det är mer en ”vågskålssituation” där man funderar på vad som är smartast. Hon är ruggigt revanschsugen och vill åka till Lahti.

Vad har avgjort att hon kan köra?

– Det är en helhetsbedömning. Givetvis hur kroppen svarar, hur hon mår. Skulle jag hitta något avvikande i proverna och undersökningarna så kan man behöva längre vila eller behandling som gör att man vill avvakta start. Sen är det en strategi, det är ju fyra världscuptävlingar kvar.

Vad har ni gjort för utvärdering efter OS kring varför hon drabbades så hårt just där och då?

– Huvudteorin från min vy är att hon var i väldigt bra form vid höghöjdslägret i Livigno. Hon körde ett fartpass där som var fantastiskt bra. Jag tror att hon tog ut sig lite för mycket, ville för mycket. Hon avslutade för hårt. Det var en tuff resa från Livigno till Peking och OS också. Det var två dygn som de flög och då äter och sover man lite sämre. Hon kom sedan till Zhangjiakou där det var blåsigt, kallt och kärva spår, det var påfrestande, säger han och fortsätter:

– Hon kommer också in med för hög vilja i första veckan. Hon laddar upp för hårt. Dag två och fyra kör hon två hårda pass. Det tillsammans med hård sömn och sämre matintag gör att hon inte hinner komma ikapp och hamnar lite minus. Då blir det svårt på hög höjd. Hon tömde sig rejält under tre tävlingar och hann inte riktigt få till kroppen som hon ville. Hon var lite back.

”Inte en miljö som tilltalar Frida”

Tror du att den mentala biten kan ha spelat in också?

– Självklart. Det är en viktig faktor. det är otroligt många pusselbitar som ska funka för en OS-medalj. Du måste ha perfekta skidor, en kropp som funkar och vara där mentalt perfekt. Som vi levde där i OS-byn var det inte en miljö som tilltalar Frida Karlsson. Hon är en social, sprallig tjej som vill att det ska hända saker hela tiden. Nu var vi hänvisade till rummet och hade inga mötespunkter så.

Tävlingarna i Lahtis, Finland, avgörs i morgon, lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.