Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Frida Karlsson: ”Vi var beredda att skippa ersättningen helt”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist lämnar längdlandslaget.

Nu berättar Frida Karlsson själv om anledningen bakom beslutet.

– Vi var beredda att skippa ersättningen helt, säger hon till SVT.

Linn Svahn har tidigare meddelat att hon satsar vidare utanför längdlandslaget. Under måndagen kom nästa bakslag för förbundet – stjärnduon Frida Karlsson och Maja Dahlqvist väljer också att lämna.

Nu berättar Frida Karlsson själv om beslutet för SVT.

– Det är för att optimera min satsning. Jag har sett att min vardag verkligen är guld värd för mig och det starka team jag har runt mig. Att verkligen kunna behålla den röda tråden som jag skapat med det teamet. Kontinuiteten med mina tränare och få det hjulet att rulla på.

Du upplever att det blir svårare tillsammans med landslaget?

– Jag är inte redo att ge bort dagarna som krävs när man åker på läger. Då måste jag släppa lite på min röda tråd. Jag tror att det bästa för mig är att kunna bibehålla den kontinuiteten som jag har med mitt team hela året runt.

”Framförde ett förslag med en kompromiss”

Frida Karlsson berättar om att duon har försökt kompromissa med landslaget för att komma fram till en lösning.

– Vi framförde ett förslag med en kompromiss där vi tog bort ersättningen helt mot att få fler dagar på hemmaplan. Men det gick inte igenom, säger hon och fortsätter:

– Vi var där senast i dag och försökte kompromissa med dem. Men sedan var det snabbt ut med ett pressmeddelande.

”En klump i magen hela våren”

Maja Dahlqvist, som tog tre medaljer på OS i Peking, berättar om att hon funderat på det här beslutet under hela våren.

– Det har inte varit ett lätt beslut. Hela våren har jag vägt fördelarna och nackdelarna med att vara med och haft en klump i magen hela våren. Men jag kom till slut fram till att det optimala för mig är att vara utanför landslaget i år, säger hon till SVT Sport.

Dahlqvist berättar att det inte finns några ”hard feelings” mellan henne och förbundet, men att hon inte delar den bild som kommunicerades av förbundet gällande anledningarna till varför hon och Karlsson väljer att inte vara en del av landslaget.

– Vi tycker väl att det förbundet kommunicerade inte stämmer överens med anledningarna till varför vi inte vill vara med. Det kändes lite som att pressmeddelandet var som att vi inte ville hjälpa laget eller att vi inte är lagspelare. Det håller vi inte med om och det är inte anledningen till att vi inte är med. Vi drivs mycket av att ge och ta och utveckla varandra.

Hur övriga åkare i längdlandslaget har reagerat på beslutet vet de inte än.

– Det har varit superbra stämning hela året, jag hoppas att det här inte ska göra någon skillnad. Det har varit väldigt snabba puckar med beslutet så jag har knappt hunnit tänka, det jag vill göra nu är att prata med de närmsta omkring mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.