Frida Karlsson har fått ett historiskt genombrott vid VM i Seefeld. Foto: TT.

Frida Karlsson, 19, yngsta världsmästaren i historien

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson har fått ett historiskt genombrott i samband med VM i Seefeld. 19-åringen följde upp silvret, den yngsta svenska medaljören på ett skid-VM, på 10 km med att vara en del i guldlaget i stafetten. Hon tog i dag ett kliv till och blev den yngsta världsmästaren i skidåkning – alla nationer inräknade.

– Det är ofattbart, det är så himla häftigt, säger Karlsson till SVT Sport när hon står med guldvästen, som plockades på till blomsterceremonin och nationalsången, tillsammans med Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson efter stafettvinsten i ett soligt Seefeld.

Det var olidligt spännande för tjejerna att följa Stina Nilssons kamp med Therese Johaug på den sista sträckan.

– Det var väldigt nervöst men jag trodde på Stina, säger Karlsson leende.

Karlsson nämns med en sådan respekt att Norge stuvade om i laget. Therese Johaug som normalt spräckt stafetterna på andrasträckan flyttades till den avslutande fjärde, ett taktiskt val som inte slog väl ut. Norges guldsvit spräcktes. 

”Det är så ärofyllt”

– Det är så stort att bara vara en del av det här laget. Det är så ärofyllt och så himla kul

Charlotte Kalla, 31, ser redan fram emot att köra fler stafetter med Karlsson.

– Men fatta om två år när vi får bära den här nummerlappen, säger Kalla och pekar med stolthet på guldvästen och tittar på Karlsson.

– Det som Frida gjort är så imponerande under det här mästerskapet. Hon växer sig starkare och starkare för varje lopp, säger Kalla.

Ebba, du har ju varit i samma situation som Frida i Lahtis (VM 2017), vad säger du om Fridas prestation?

– Hon hanterar det helt galant. Det är verkligen imponerande hur hon tagit sig an de här mästerskapen och hur hon har bidragit till det här laget, säger Sollefteååkaren Andersson om sin klubbkompis.

Två världsmästare från Sollefteå, smaka på den.

Carola Anding var ett par månader yngre än Karlsson när hon tog OS-guld med Östtyskland i stafetten i Lake Placid 1980. Det året räknades den vinsten även som VM-guld.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer