Frida Karlsson och Ebba Andersson slipper rival – stjärnan har strukit sig

Uppdaterad
Publicerad

En av Frida Karlssons och Ebba Anderssons största konkurrenter på lördagens skiathon över 15 km, Jessie Diggins, har strukit sig.

– Jessie väljer att förbereda sig för sprintstafetten på söndag i stället, säger det amerikanska landslagets presschef Leann Bentley till Expressen.

Diggins visade fin form i det sista världscuploppet före VM när hon blev tvåa på 10 km-loppet i Toblach med endast Ebba Andersson före sig.

I torsdagen sprint i klassisk stil var Diggins 14:e i kvalet, 9,42 efter vinnande Jonna Sundling. I kvartsfinalen blev hon sedan utslagen som femma i det femte heatet, hela 4,59 efter vinnande Johanna Hagström.

– Banan var helt galen. Den saltades kvällen innan men kördes sönder och blev slaskig. Det var ett av de mest utmanande förhållanden jag tävlat i och jag lärde mig mycket till de komande tävlingarna, sade Diggins till det amerikanska skidförbundet efter sprinten.

Diggins tros få köra söndagens sprintstafett med Rosie Brennan.

Sundling och Ribom tros få köra sprintstafetten

Det svenska laget till sprintstafetten är inte uttaget men det har tidigare sagts att ingen av dem som kör lördagens skiathlon över 15 km kommer att vara aktuell. Lördagens lag består av Ebba Andersson, Frida Karlsson, Moa Ilar och Linn Svahn.

Med den logiken är alltså inte Linn Svahn aktuell för sprintstafetten även om inget har kommunicerats.

Sprinttvåan Emma Ribom är fåordig i ämnet.

– Vi är många starka tjejer som slåss om två platser men jag är väldigt sugen, säger hon till SVT Sport.

Pallen från torsdagens individuella sprint var: Jonna Sundling, Emma Ribom och Maja Dahlqvist.

Dahlqvist: ”Förstår beslutet”

– Jag fick veta att jag inte var uttagen till skiathlonen som jag hade velat köra. Jag förstår beslutet, säger Dahlqvist.

Lördagens skiathlon startar klockan 14.00 och söndagens sprintstafett 11.30 (kval) och 13.30 (final).

KLIPP: Här får Jonna Sundling, Emma Ribom och Maja Dahlqvist sina medaljer:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när succésvenskorna får sina VM-medaljer. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.