Frida Karlsson om att tävla i coronavirusets skugga: ”Skrämmer inte oss”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson gör en intressant start i Holmenkollens tremil på lördagen i klassisk stil med masstart.

Coronaviruset som stängt ute publiken gör tävlingen speciell.

– Det skrämmer inte oss, säger Karlsson om viruset.

– Det är en virusinfektion och som vanligt är man väldigt noga med att tvätta händerna. Allt är som normalt, vi vill inte bli sjuka. Vi gör samma saker nu som vi gjort förut, det är precis som vanligt och vi är toknoga. Man kanske spritar extra på flygplatsen. Corona skrämmer inte oss, säger den förväntansfulla 20-åriga Karlsson till SVT Sport i Oslo.

Karlsson missade större delen av säsongen på grund av hälsoskäl där hon stoppades av det svenska skidförbundet. Nu kör hon sin andra tremil i karriären, den första efter det sensationella VM-bronset i Seefeld för ett år sedan.

– Det ska bli jättekul att köra min första tremil i Kollen. Det känns som om jag blir starkare för varje lopp, det känns bra i kroppen. Det passar mig bra att det är lite längre, att man kan åka lite under mjölksyranivån, det blir mycket kapacitetskörning, funderar Karlsson.

Karlsson hoppas på publik längs spåret

Det blir ingen publik i den klassiska tävlingen som normalt sett lockar storpublik på uppemot 100 000 åskådare. Karlsson hoppas på en kreativ tolkning av beslutet från åskådarna längs spåret ute i skogen.

– Det är lite tråkigt förstås när det var första gången som tjejerna skulle få köra på lördagen och att vi skulle få ha den här folkfesten, men jag tror att det blir svårt att stoppa folkfesten ute i skogen, om jag ska vara helt ärlig. Det vore kul med lite folk i skogen. Men i stadion kommer det nog att eka tomt.

Under det drygt två månader långa uppehållet från tävlingar tränade Karlsson runt en timme om dagen, vilket är litet för en skidåkare, och dessutom med låg intensitet. Hon vill inte säga hur stor träningsdosen är nu men erkänner att hon ökat på efter att ha lyssnat på kroppen.

– Jag har ökat successivt och det känns bra. Jag har lite längre pass än i början och jobbar även med intensitet.

Tog själv beslutet att avstå U23-VM

Under veckan har U23-VM körts med stora svenska framgångar, men utan Karlsson som skulle varit ett affischnamn för tävlingen.

– Jag tog det beslutet och var mer sugen på att tävla i världscupen. Jag tar med mig mer erfarenhet för framtiden därifrån. Det har varit strålande bra körning av tjejerna och det visar att vi har ett riktigt starkt gäng. Det var enbart inspirerande och jag följde dem från livesändningarna. Det var härligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.