Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Frida Karlsson om planen för VM, där Maja Dahlqvists flytt till Norge spelar en stor roll. Foto: Bildbyrån/SVT

Frida Karlsson om landslagscomebacken: ”Framgångsfaktor”

Uppdaterad
Publicerad

Trion Linn Svahn, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist var tillbaka i landslaget inför säsongen.

Återkomsten för den tidigare utbrytartrion har varit lyckad.

– Verkligen en framgångsfaktor, säger Karlsson till SVT Sport.

I klippet ovan berättar Frida Karlsson om hur Maja Dahlqvists flytt till Norge kan hjälpa de svenska stjärnorna i VM 2025.

Förra säsongen stod stjärntrion Svahn, Karlsson och Dahlqvist utanför landslaget på grund av missnöje och tränade själva under försäsongen.

Efter det gjorde landslaget en genomlysning av verksamheten och skruvade på en del saker.

Bland annat blev flexibiliteten större – vilket gjorde att stjärnorna kom tillbaka.

När SVT Sport nu ber dem sammanfatta säsongen är tongångarna positiva.

”Tagit ett steg till”

– Jag har haft en skitkul säsong. Träningssäsongen gick hur bra som helst, det var kul komma tillbaka till laget – jag tycker att vi har tagit ett steg till, säger Karlsson.

Vad är det som funkat bra?

– Vi har varit en lite mindre träningsgrupp i år och blivit ett ännu tajtare gäng. Vi tar del av varandras styrkor och alla är öppna och delar med sig.

Maja Dahlqvist ser undrande ut när hon får frågan om comebacken i landslaget den här säsongen.

– Vad menar du? Jaha, ja. Gud det känns som så längesedan! Men det är jag jättenöjd med, det har funkat väldigt bra.

Landslagschefen nöjd

Landslagschefen Anders Byström berättar att det snart väntar en utvärdering av säsongen tillsammans med åkarna. Han har inte fått några signaler om att någon åkare i landslaget funderat kring egna satsningar. I Norge står till exempel både Johannes Hösflot Kläbo och Kristine Stavås Skistad utanför landslaget.

– Förhoppningsvis har vi hittat en variant som funkar. Vi kan bara skapa de förutsättningar vi har gjort med allt runtomkring som vallare, det medicinska teamet och alla ledare. Vi har bra läger och sparring. Fortsätter vi bli ännu vassare på det så tror jag inte man vill välja något annat.

Ebba Andersson är en av de som trivs med hur landslaget har utvecklats.

– Vi har blivit ett lag där det finns utrymme att göra en del på egen hand, men också göra mycket saker tillsammans i laget. Hur nyttjar man laget, men ändå prioriterar jaget? Att hitta den gyllene medelvägen... Det är så jag förutsätter att det kommer fortsätta att vara kommande år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.